fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Apel za izručenje generala Đukića

Udruženje rezervnih vojnih starešina Srpske Krajine u Srbiji uputilo je ministru pravde Nikoli Selakoviću apel da preduzme sve mere iz svojke nadležnosti da Crna Gora izruči Srbiji

General Borislav Đukić
General Borislav Đukić

Udruženje rezervnih vojnih starešina Srpske Krajine u Srbiji uputilo je ministru pravde Nikoli Selakoviću apel da preduzme sve mere iz svojke nadležnosti da Crna Gora izruči Srbiji, čiji je državljanin, penzionisanog generala Borislava Đukića iz Crne Gore, saopštila je danas ta organizacija.

Đukić je uhapšen 18. juna prošle godine na aerodromu u Tivtu, po poternici Hrvatske, koja ga tereti da je kao komandant 221. motorizovane brigade kninskog korpusa JNA u januaru 1993. godine srušio branu na hidroelektrani Peruča kod Sinja.

Udruženje ističe da je izdostupnih izvora vidljivo da hrvatski zahtev za hapšenje i izručenje Đukića Hrvatskoj nije pravno, već politički motivisan, jer je optužba „puna proizvoljnosti, netačnosti, uopštavanja, bez dokaza“, što se vidi i kroz njena stalna dopunjavanja i dodavanja.

Ta organizacija, u prilog svojim tvrdnjama, ukazuje da u januaru 1993. godine, Đukić nije bio komandant 221. motorizovane brigade, već je bio savetnik u MUP Republike Srpske Krajine (RSK), a JNA je iz RSK otišla 19. maja 1992. godine.

Pošto optužnica tereti Đukića da je branu srušio po naređenju generala Ratka Mladića, udruženje krajiških rezervnih starešina podseća da Mladić u januaru 1993. godine nije bio u Kninu već u Republici Srpskoj i nije imao nikakve komandne niti druge ingerencije na prostoru RSK.

Brana hidroelektrane Peruča, kako se naglašava, nije srušena već je oštećena, i to u toku borbenih dejstava, u agresiji Hrvatske na RSK u Severnoj Dalmaciji (akcija „Maslenica“).

Udruženje rezervnih vojnih starešina Srpske Krajine isti zahtev je uputilo i ministru pravde Crne Gore, a istovremeno je Klub generala i admirala Srbije poslao sličan apel – pismo predsedniku i premijeru Srbije.

Pripadnici 24. klase Vojne akademije, u kojoj je bio i Đukić, prikupili su veliki broj potpisa i kao peticiju poslali organima vlasti Srbije.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Uhapšen srpski general u penziji Borislav Đukić

Hapšenje Borislava Đukića: O generalu nema ko da piše …

Boško Antić: Đukić, talac Hrvatske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: