fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Apel Episkopa gornjokarlovačkog Gerasima

Gerasim

„Pohitaj u pomoć meni,

Gospode, spasitelju moj!“

(Psalam 38, 22)

Draga braćo i sestre,

Živimo u teškom i bremenitom vremenu, u kome se, pored svih nedaća koje snalaze modernu civilizaciju i proevropsko društvo, mi u eparhiji gornjokarlovačkoj moramo boriti i za opstanak našeg naroda i naše crkve na ovim prostorima. Uzeli smo na sebe krst koji nam je dodelio Gospod i nastojimo da ga smireno i krotko iznesemo do samoga kraja. Isto tako i naš mnogostradalni verni narod, svoju golgotu trpeljivo podnosi, nastojeći da odoli svim napastima i burama koje ga snalaze.

Znajmo, draga braćo i sestre, pogotovo Vi koji ste sa ovih prostora rasejani širom vaseljene, da je naša najsvetija jevanđelska dužnost da pomognemo svojima i po telu i po krvi. Da podržimo njihove natčovječanske napore pri obnovi njihovih svetinja i bogomolja, da vratimo život u njihova opustošena naselja i da vratimo radost u njihova izranavljena srca.

Istorija naše bogospasavane eparhije gornjokarlovačke, koja se prostire na područja Banije, Korduna, Like, Krbave, Gorskog Kotara, severnog primorja i cele Iste, još od samog njenog osnivanja 1695. godine, bila je veoma burana, praćena mnogobrojnim stradanjima i patnjama sve do naših dana. Pored stalnog rimokatoličkog prozelitizma i nasilnog unijaćenja, naša eparhija preživela je i nekoliko adskih pogroma.

U najstrašnijem pogromu tokom Drugog svetskog rata, eparhiju je snašao nezapamćeni duhovni genocid: uništeno je 116 srpskih crkava, a 39 ih je znatno oštećeno. Srušene su dve kapele i 84 parohijska doma i druga crkvena objekta. Istu sudbinu doživele su i crkvene biblioteke i arhive: 154 arhivske celine su uništene, a 13 je opljačkano. Od 171 crkveno-opštinske i manastirske biblioteke, 154 je uništeno, a 17 opljačkano.

Nažalost, ta pohara naših svetinja nastavljena je i posle rata. Preostale bogomolje, uglavnom oštećene i devastirane, rušene su po strogoj naredbi „narodne vlasti“.

Na ovu nedaću, nadovezao se i poslednji rat u kome je nastavljen i potvrđen kontinuitet duhovnog genocida nad našim vernicima, našim hramovima i objektima. Tokom tog rata u periodu od 1991–1995. godine, na području eparhije gornjokarlovačke uništeno je 11, a oštećeno 45 crkava. Stradalo je i 8 parohijskih domova i drugih crkvenih objekata, a 14 je znatno oštećeno.

Posle avgusta 1995. godine, nekoliko stotina hiljada naših vernika prognano je sa svojih vekovnih ognjišta, znatan broj je mučenički stradao, a svetinje oskrnavljene, oštećene ili potpuno uništene. Nažalost, veliki broj hramova i drugih crkvenih objekata, napušten je i prepušten zubu vremena.

Svih ovih posleratnih godina, nastojali smo da oživimo verski i duhovni život naših vernika. Obnavljali smo razušene parohijske domove i popunjavali upražnjene parohije svešteničkim kadrom. Opustošene i devastirane hramove zaštitili smo od daljnjeg propadanja. Nažalost, nedostatak financijskih sredstava, ne dozvoljava nam njihovu prijeko potrebnu obnovu i vraćanje u bogoslužbenu upotrebu.

Ovim putem, draga braćo i sestre, obraćamo se svima Vama, moleći Vas da u skladu sa svojim financijskim mogućnostima, potpomognete naše napore na obnovi ratom opustošenih hramova i parohijskih domova na području eparhije gornjokarlovačke. Tim svojim delima ostavićemo u amanet našim budućim pokolenjima istinsko svedočanstvo naše vere i ljubavi prema Bogu i crkvi svojoj, učeći ih da čuvaju veru svojih otaca i neguju sve one vrednosti koje su od pamtiveka krasile naše pretke.

Sve Vaše priloge možete uplatiti na:

Eparhijski uprani odbor Eparhije gornjokarlovačke

žiro-račun broj: 2484008-1500147900

otvoren kod RAIFFEISEN BANK Austria d.d. – Hrvatska

IBAN: HR8824840081500147900

apel episkopa 1 apel episkopa 1

Izvor: SVEŠTENA EPISKOPIJA GORNjOKARLOVAČKA

 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: