Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Antifašisti tuže Sedlara zbog Jasenovca i NDH

Antifašistička liga Republike Hrvatske podnijela je kaznenu prijavu protiv filmskog režisera Jakova Sedlara zbog javnog podsticanja na nasilje i mržnju i zbog umanjivanja broja ubijenih u kompleksu ustaškog logora Jasenovac.

Jakov Sedlar  Autor: PROMO
Jakov Sedlar Autor: PROMO

Prijava je podnijeta Opštinskom i Županijskom državnom tužilaštvu u Zagrebu, a u obraloženju se navodi da je 4. aprila 2016. u kinu „Europa“ premijerno prikazan Sedlarov dokumentarni film „Jasenovac-istina“.

Proizvodnjom i prikazivanjem tog filma, koji je dostupan i putem interneta, Sedlar je javno poricao i znatno umanjio kaznena djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina, prvenstveno usmjerena prema Srbima.

Sedlar se, navodi Antifašistička liga Republike Hrvatske, služio zamjenom teza, lažnim argumentima, falsifikovanjem i prešućivanjem istorijskih činjenica…

On u filmu poriče i znatno umanjuje genocid počinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima, a mržnju podstiče prvenstveno prema Srbima.

U obrazloženju prijave posebno se ukazuje na manipulacije brojem stradalih u ustaškom logoru Jasenovac, pošto autor aludira na tobožnju „nenaučnost“ i nepodudarnost raznih izvora o broju stradalih…

Sedlar negira podatak Antuna Miletića da se u logoru Jasenovac dnevno nalazilo od 3.000 do 4.000 zatvorenika, kvalifikujući ga kao „neuvjerljiv, jer je postojalo samo šest stambenih baraka“.

S druge strane, dopis samog Glavnog stana ustaškog poglavnika Ante Pavelića upućen „župskim i redarstvenim oblastima NDH od 27. travnja 1942.“ potvrđuje da „Sabirni i radni logor u Jasenovcu može primiti neograničeni broj zatočenika“.

Procjenjuje se da je samo u logoru 3 Ciglana dnevno bilo zatvoreno tri do tri i po hiljade osoba.

Sedlar se služi i fotomontažama pa u filmu prenosi tobožnji naslov iz „Vjesnika“ 1945. gdje se izvještava da je „Mnoge leševe iz jasenovačkog logora Sava donijela do Zagreba“.

Onda je otkriveo da je naslov bio potpuno neprirodno postavljen s obzirom na ostatak teksta, te je imao ogromne praznine oko sebe i izlazio van margina. Bilo je očigledno da se radi o fotomontaži, i to jako lošoj.

Sedlar u filmu sugeriše da uslovi u Jasenovcu i nisu bili tako loši i kao argument koristi razne fotografije koje su uslikane na drugim lokacijama i u drugim vremenskim periodima.

Tako prikazuje grupu fudbalera u dresovima, ali istraživač jasenovačke foto-dokumentacije Nataša Mataušić potvrđuje da takva fotografija uopšte ne postoji kada se govorimo o periodu trajanja logora Jasenovac.

Sedlar, sem toga, tvrdi da su komunističke vlasti u Jasenovcu pobile više ljudi od ustaša i prešućuje naučno utvrđene činjenice o genocidnosti NDH, izbjegavanjem same kategorije riječi poput „genocid“ i „zločin protiv čovječnosti“.

Istovremeno, on komunističke zločine na Blajburgu definiše kao „genocid nad Hrvatima“, a istoriografsko utvrđenu genocidnost NDH i ustaškog logora Jasenovac definiše kao „komunistički mit“.

Sedlar u svom filmu koncentracioni logor Jasenovac u periodu od 1941. do 1945 u većini slučajeva naziva „sabirni i radni logor“, skrivajući da je on osnovan radi zatvaranja i egzekucije Srba, Jevreja i Roma.

U filmu se ističe da je „srpska manjina u Hrvatskoj stvarala mit o ustaškom Jasenovcu kao tešku patinu nad Hrvatima koji su u vlastitoj zemlji postali građani drugog reda“.

Sedlar u svom filmu ističe kako je srpska istoriografija falsifikovala istoriju veličajući vidovdanski mit, dok Hrvate proglašava katoličkim Srbima.

Jakov Sedlar izvlači tezu da su „ustaše nastale isključivo kao antisrpski pokret koji je htio da zaštiti hrvatske interese“ – navodi se u prijavi Antifašističke liga Republike Hrvatske i napominje:

„Distribucijom ovog filma širom Hrvatske, posebno po školama, u inostranstvu i u okviru hrvatskih zajednica, Sedlar aktivno nastoji da druge podstakne da usvoje teze iz filma pa da time prema srpskoj manjinskoj grupi stvore osjećaje dubokog animoziteta i mržnje“.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Lažne istine i istinite laži | Jadovno 1941.

Hrvatska amnestira ustaštvo | Jadovno 1941.

„Otkako je Hrvatskom zavladao HDZ…“ | Jadovno 1941.

Hrvatska istina o ustaškom logoru Jasenovac | Jadovno 1941.

Hrvatski Jevreji ogorčeni zbog filma o koncentracionom …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: