Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Антифашисти хоће међу бранитеље

Датум објаве: понедељак, 27 фебруара, 2012
Величина слова: A- A+

ratko_maricic.jpg

Предсjедник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Ратко Маричић разочаран jе што ниjе прихваћен захтjев за финанцирање Савеза из прорачуна, у коjем jе за различите ветеранске удруге произашле из Домовинског рата ове године осигурано 16,3 милиjуна куна

Иако Министарство бранитеља у своjем прорачуну осигурава средства за броjне удруге произашле из недавног рата, прорачуном за ову годину ниjе узело у обзир захтjев за финанцирање Савеза антифашистичких бораца и антифашиста (САБА), истиче за “Новости” предсjедник САБА Ратко Маричић.

– Да би удруга могла егзистирати, треба имати средства за хладни погон. Зато смо сматрали да jе дошло вриjеме да САБА, када jе прорачун у питању, буде у ингеренциjи Министарства бранитеља. Партизани су ударили темеље Хрватскоj, што jе уосталом уписано у Уставу, док су jе бранитељи обранили, па ми и они чинимо jедан плетер, како jе рекао jедан наш друг – каже Маричић.

Но Министарство ниjе финанцирање САБА ставило у прорачун, што jе за Маричића разочараваjуће с обзиром на то да друге удруге добиваjу прорачунски новац без обзира на натjечаjе.

– Нас ту нема, због чега се питамо како ћемо се jавити на натjечаjе коjи се односе на антифашизам. Ова удруга jедина у земљи окупља борце, жртве фашистичког терора, инвалиде и антифашисте у вриjеме када се проблеми с фашизмом jављаjу и у Европи и у Хрватскоj, а требамо и организирати младе да се боре против таквих поjава – истиче Маричић.

Савез се обратио предсjеднику Иви Јосиповићу, премиjеру Зорану Милановићу и министру бранитеља Предрагу Матићу, замоливши да на темељу посланог програма одлуче заврjеђуjе ли да буде финанциран преко Министарства бранитеља.

– Јосиповић jе одговорио потврдно, подршку смо добили и од потпредсjеднице Владе Миланке Опачић коjа нам jе послала допис, а усмену подршку добили смо и од министра Матића, али не знамо како ће се ствари одвиjати – каже Маричић.

Савез jе раниjих година добивао средства од Сабора и Владе преко Министарства социjалне скрби, али се то увиjек заснивало на доброj вољи и овисило о ад хоц одлукама, што ниjе системско рjешење. Што се тиче прорачунских средстава, чини се да ниjе проблем у могућностима, jер jе Министарству бранитеља ове године намиjењено 0,7 посто више него прошле, а удругама произашлим из Домовинског рата 11 посто више средстава, односно 16,3 милиjуна куна.

Маричићеве колеге из СУБНОР-а Србиjе немаjу таквих проблема.
– Финансирање се врши преко Министарства за рад и социjална питања, односно Сектора за борачко-инвалидску заштиту, а годишње од државе добивамо устаљени износ, премда ни део средстава коjи примамо кроз донациjе, претплату на наш лист и друге изворе ниjе мали – каже за “Новости” предсjедник СУБНОР-а Србиjе Миодраг Зечевић, додаjући да jе мало градова и опћина коjе не помажу ту организациjу на локалноj разини.

Ненад Јовановић

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/snv-baner.JPG

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top