Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Antić: Bošnjaci će se obrukati zahtjevom za rušenje spomenika

Istoričar Čedomir Antić rekao je za Srnu da inicijativa “Fejsbuk” grupe “Bosanski Amerikanci” o rušenju spomenika komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini đeneralu Dragoljubu Mihailoviću u Libertvilu, predstavlja besmislen pokušaj i da će se samo, kao i obično, obrukati.

Čedomir Antić Foto: Sputnjik, www.mc.rs
Čedomir Antić Foto: Sputnjik,
www.mc.rs

– Oni će to pokrenuti. Ako bi vlast SAD izdala naredbu za rušenje spomenika, morali bi da ponište oba odlikovanja koja su dali Mihailoviću, i to iz 1947. i 2005. godine – rekao je Antić, koji je predsjednik “Naprednog kluba” iz Beograda.

On je ocijenio da Bošnjaci imaju ozbiljan problem u vezi sa svojim identitetom i da su za tri generacije tri puta promijenili identitet, te da postoji agresivna potreba da taj identitet dokažu tako što napadaju drugi narod.

– To nije riječ o bošnjačkom narodu, nego o jednoj grupi esktremista, koja tamo djeluje – istakao je Antić.

On je napomenuo da general Mihailović nije činio zločine nad muslimanima niti Hrvatima, nego da je bio antifašista i da je njegova glava bila do kraja Drugog svjetskog rata ucijenjena i od Njemačke i Italije i Nezavisne Države Hrvatske.

– Više se muslimana borilo u redovima vojske Dragoljuba Mihailovića, odnosno njegovih komandanata u BiH, nego Srba u redovima takozvanoj Armije Republika BiH Alije Izetbegovića – istakao je Antić.

On je podsjetio da je general Mihailović odlikovan najvišim odlikovanjem SAD, koje se dodjeljuje stranim šefovima država i komandatima armija i da je to odlikovanje potvrđeno 2005. godine, kada je uručeno njegovoj kćerki Gordani.

– To je jedan glup pokušaj. Mislim da će se obrukati kao što se obično obrukaju – rekao je Antić, uz ocjenu da bi Bošnjacima bolje bilo da u inostranstvu uče škole, nego što ne mogu da se oslobode onog najgoreg što neko može donijeti iz svog zavičaja.

O uticaju Bošnjaka da se sruši spomenik Mihailoviću, Antić je rekao da je njihov uticaj pokazan u ratu, kada su imali podršku sa svih strana, pa opet ništa nisu uspjeli.

– Oni su jedini politički entitet u istoriji 20. vijeka kojeg su podržali i Iran, i Amerika, i Njemačka, i Rusija, i Turska. I šta su uradili? Jesu li zadovoljni? Danas se bave čovjekom koji je streljan 1946. godine. Jesu li zadovoljni, je li to život za koji su se borili? – zapitao je Antić.

On je rekao da ne može da procjenjuje koliko je, prema američkim zakonima, ova bošnjačka inicijativa sprovodiva, navodeći da Dragoljub Mihailović nije osuđen kao ratni zločinac, niti kao fašista, nego zbog borbe protiv komunističke, odnosno takozvane narodnooslobodilačke vojske i zbog izdaje.

– Ta presuda jednog suda totalitarne države je poništena. Niko u zapadnom demokratskom svijetu nije ustao protiv tog poništenja. Ustala je samo grupa u Srbiji neokomunista, bivših partizana, a u regionu ljudi koji žele da se zaborave zločini NDH – rekao je on.

Antić je napomenuo da je istina da su pojedini četnički komandanti činili zločine, ali da su mnogo veće zločine izvršile hrvatsko-muslimanske ustaše nad Srbima, nego što je iko izvršio u ratovima 90-ih godina.

– Kako to da parametri koje primjenjuju za ratove 90-ih ne primjenjuju za Drugi svjetski rat i nemaju razumijevanje za to? – napomenuo je Antić.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Antić: Negiranje istorijskih činjenica manifestacija bošnjačkog šovinizma

Bošnjaci u Americi ruše obeležja Draži

Antić: Negiranje istorijskih činjenica manifestacija …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: