fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Antić: Negiranje istorijskih činjenica manifestacija bošnjačkog šovinizma

Istoričar Čedomir Antić istakao je da porijeklo Srba u BiH, prema izvorima i autentičnim dokumentima, seže u daleku prošlost i ocijenio da pokušaji negacije nepobitnih istorijskih činjenica, koji posljednjih godina sve češće stižu iz Sarajeva, predstavljaju vulgarnu manifestaciju bošnjačkog šovinizma i ekstremizma.

Čedomir Antić Foto: Sputnjik, www.mc.rs
Čedomir Antić Foto: Sputnjik, www.mc.rs

On napominje da se istorija piše na osnovu izvora i autentičnih dokumenata, prema kojima porijeklo Srba u BiH seže u daleku prošlost, sve do zapisa Konstantina Porfirogenita.

– U većini tih starih spisa Bosna se kao geografski pojam najčešće navodi kao dio Srbije – kaže Antić za Euroblic.

On smatra da izjave Bakira Izetbegovićeva, ali i brojnih drugih bošnjačkih pseudoistoričara i kvazinaučnika, najviše štete nanose budućnosti BiH, a nikako ne mogu da izmijene njenu prošlost.

Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Tvrtko Jakovina ističe da nedavni pokušaj istorijskih „opservacija“ Izetbegovića, kao i brojni drugi slični izleti bošnjačkih intelektualaca koji su tvrdili da su Srbi i Hrvati u BiH nastali od Bošnjaka, predstavljaju potpunu besmislicu.

– Takvi pokušaji revizije istorije BiH prvi put su se pojavili krajem 19. vijeka pod uticajem Austrijanaca. To nisu istorijske činjenice. Riječ je o običnim konstrukcijama koje je istorijska nauka lako pobila i odbacila kao neosnovane – kaže Jakovina.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Antić: Namerna fašizacija tribine o Republici Srpskoj …

Čedomir Antić: Srbija mora biti istrajna u dokazivanju …

Čedomir Antić: Genocidi i inkvizicije | Jadovno 1941.

Antić: Katolička crkva skriva dokumenta o Stepincu | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: