fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Amnesti: Istražiti Šeksovu odgovornost

Vladimir Šeks

Organizacija Amnesti Internešnal ponovo je pozvala hrvatske vlasti da istraže tvrdnje kako visoki političar nije spriječio ratne zločine koje su počinile hrvatske snage tokom rata vođenog od 1991. – 1995. godine.

Vladimir Šeks, trenutno potpredsjednik Sabora, koji je bio vodeća politička ličnost u regiji istočne Slavonije 1991. godine, suočen je s novim tvrdnjama da nije reagovao kako bi zaustavio grube zloupotrebe koje su počinile snage pod njegovim zapovjedništvom.

13. januara, Inicijativa mladih za ljudska prava, hrvatska nevladina organizacija (NVO), podnijela je novo svjedočenje svjedoka koja tvrdi da Vladimir Šeks nije ispitao njenu prijavu zločina kojeg su navodno počinili njegovi podređeni 1991. godine. Ova NVO priložila je izjave još pet svjedoka u vezi sa drugim zločinima navodno počinjenim u istočnoj Slavoniji u to vrijeme.

“Navodi protiv Vladimira Šeksa moraju biti ispitani. Dobro je dokumentovano da je on tijekom rata bio na položaju političkog zapovjednika, kao načelnik Kriznog štaba u istočnoj Slavoniji, i da su njegovi podređeni počinili zločine za koje nisu kažnjeni”, izjavila je Nikol Dakavort.

“Ne smije mu se dopustiti da zloupotrijebi vlast kao uticajna politička ličnost i blokira pravosudni proces.”

Hrvatske snage pod zapovjedništvom Vladimira Šeksa su navodno mučile civile tijekom sukoba koji je uslijedio nakon raspada bivše države Jugoslavije.

U svom izvještaju, Iza zida šutnje: Procesuiranje ratnih zločina u Hrvatskoj, objavljenom u decembru 2010. godine, AI izrazio je zabrinutost što jedan broj istaknutih hrvatskih vojnih i političkih lidera do danas uspješno izbjegava istragu o navodnim ratnim zločinima.

Nakon njegovog objavljivanja, jedan od ljudi imenovanih u izvještaju – Tomislav Merčep – je uhapšen i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je otvorilo istragu protiv njega.

U vezi sa navodnom odgovornošću Vladimira Šeksa, izvještaj organizacije AI dokumentovao je navode u vezi s potencijalnom komandnom odgovornošću Vladimira Šeksa za zločine počinjene u Osijeku 1991. godine. Ovi navodi su zasnovani na javno dostupnim informacijama poput sudskih presuda i svjedočenja nekoliko svjedoka pred sudom.

“Prema Ženevskim konvencijama, kojih je Hrvatska potpisnica, vojni i civilni zapovjednici mogu biti kazneno odgovorni za djela svojih podređenih ako su znali, ili imali informacije da su takvi zločini po međunarodnom pravu počinjeni ili postoji namjera da budu počinjeni.”

“Rane nanijete ratom u Hrvatskoj još uvijek su otvorene. Odgovornost za ratne zločine i zadovoljenje za žrtve i njihove porodice bez obzira na etničko porijeklo, praćeni iskrenom i potkrijepljenom debatom u javnoj sferi, će pomoći Hrvatskoj da napreduje”, rekla je Dakvort, programski direktor za Evropu i centralnu Aziju.

Pozadina

Vladimir Šeks zastupnik je u Saboru Hrvatske od njene nezavisnost 1991. godine kao predstavnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Obavljao je nekoliko visokih funkcija, uključujući dužnost predsjednika Sabora potpredsjednika Sabora i državnog tužioca.

Izvor: Frontal

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: