Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Američki profesor pronosi istinu o paškim logorima smrti

Slana_Dany_Novakt.jpg
Dani Novak

Dani Novak imao je nepune dve godine kada se iz Zagreba odselio u Izrael, a potom u SAD. Ipak, nije zaboravio stradanja članova svoje porodice u ustaškim logorima na ostrvu Pag

Kada mu je majka umrla, on je počeo da istražuje šta se dogodilo na samom početku Drugog svetskog rata sa njegovim bliskim rođacima – kaže Bastašić.

Njujorškog profesora i Bastašića je neraskidivo povezala paška tragedija. Bastašiću su u kamenoj uvali Slano ustaše ubile i dedu po ocu i dedu po majci, zatim i njihovu rođenu braću. U logoru smrti, koji podseća na površinu Meseca, ubijen je i Bastašićev rođeni stric. Imao je 18 godina.

– Oni su bili među 487 Srba iz Grubišinog Polja, pobijenih u kompleksu logora Gospić-Jadovno-Pag. Ja sam živeo u Hrvatskoj 33 godine i nisam nikada otišao na Pag. Nekako smo i mi Srbi prećutkivali šta se dogodilo sa našim najmilijima. Valjda da naše porodice ne bi doživljavale dodatne neprijatnosti u Hrvatskoj. Međutim, 2005. godine, profesor Novak je sleteo prvi put u Zagreb, uzeo rentakar i otišao da traži Jadovno. Nakon toga otišao je na Pag. Obišao je Metajnu i Slanu. Ja sam ga upoznao preko interneta, pa smo 2006. godine zajedno prošli isti put. Tako se dogodio svojevrsni paradoks. Zapravo me profesor Novak inspirisao da istražujem do tada malo poznatu i dobro skrivanu istinu o sistemu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, kojim je režim Ante Pavelića započeo sprovođenje plana o istrebljenju Srba, Jevreja i Roma u Hrvatskoj – priča Bastašić.

Spomen krsta iznad Paške uvale Slana

Spomen krst iznad Paške uvale Slana

Pravoslavni krst u spomen na žrtve

Iza paške plave lagune, pejzaža kao stvorenog za razglednice, nekada je postojala ustaška manufaktura smrti. Krajem juna članovi Udruženja „Jadovno 1941” postavili su pravoslavni krst osveštan u Banjaluci, na uzvišici koja je razdvajala srpski od jevrejskog logora. Istoga dana obišli su Pag pod zaštitom policije. Ha Metajni hrvatska policija upozorila je da hodočasnici i televizijske ekipe obave posao što pre. Plašili su se incidenta sa meštanima.

Dani Novak je imao nepune dve godine kada se sa majkom odselio u Izrael, a potom u Ameriku. Objavio je knjigu na engleskom i hrvatskom jeziku, na osnovu zapisa svoje majke, o porodičnoj tragediji pod nazivom „Kad se nebo srušilo”.

Tokom proteklog vikenda profesor Novak se uverio da nije dobro došao na Pag. Sa izraelskom i američkom ekipom koju je predvodila poznata producentkinja Nica Gonen, doputovali su na ostrvo kako bi snimili mesta gde su se nekada nalazili logori smrti. Smatrali su kako im za to ne treba nikakva posebna dozvola. Kada su počeli da raspremaju opremu

za snimanje na Metajni, oko njih su se okupili meštani.

Atmosfera je bila sve užarenija. Profesoru Novaku i snimateljima meštani su počeli da govore da nije dozvoljeno snimati zgradu škole. Posebno su naglašavali da priče o logoru na Metajni nisu istinite. Počeli su da im prete da će im celu opremu baciti u more. Svesni da ne mogu da obave snimanje, članovi ekipe su se povukli. Kada su krenuli ka kolima, zaustavilo ih je policijsko vozilo. Policajac im je rekao da im je potrebna dozvola ministarstva obrazovanja za snimanje. Potom je policajac oduzeo pasoše Izraelcima i Amerikancima. Na njihov zahtev da pozovu šefa policije, i on im je odgovorio isto. Da ne smeju da snimaju i da moraju da predaju pasoše – prenosi Bastašić neprijatno iskustvo koje je doživela izraelsko-američka filmska ekipa.

Potom su, bez pasoša, Izraelci i Amerikanci otišli u hotel u mestu Novalja, na čijem području su se nalazili logori Slana i Metajna. Kuriozitet je, ističe Bastašić, da je 2011. godine, u centru Novalje, podignut spomenik izraelsko-hrvatskom prijateljstvu. U hotelu, nedaleko od tog spomenika, odsela je ekipa nepoželjna za hrvatske vlasti. Među njima je bio i profesor Novak.

– Članovi ekipe su stupili u kontakt sa vlastima u Izraelu i veoma brzo u hotel su stigla dva hrvatska policajca koji su ljubazno poručili da sutradan mogu sve da snimaju, ali uz policijsku zaštitu. Zaista, ekipa je sutradan snimala u Metajni. Odatle su, uz pratnju policije, napustili Pag. Ono što je, međutim, posebno za bolelo Denija Novaka jeste trenutak kada mu je prišao čovek sa sinčićem i rekao mu da ne može da prihvati činjenicu da njegov sin odrasta sa takvim lažima o navodnom postojanju logora smrti na ostrvu Pag – prenosi Bastašić atmosferu koja je vladala u Metajni.

Filmskoj ekipi vraćeni su pasoši. Ipak, nisu snimili sve što su želeli. Nije im dozvoljeno da snimaju uvalu Slana, gde se nalazio logor smrti za Srbe i Jevreje.

Piše: Aleksandar Apostolovski

Politikin članak - Američki profesor pronosi istinu o paškim logorima smrti

Politikin članak – Američki profesor pronosi istinu o paškim logorima smrti

 

Izvor: POLITIKA, srijeda 09. septembar 2015., str. 7

 

Vezane vijesti:

JELENA LOVRIĆ Teško da stanovnici Paga ne znaju za ustaške logore na svom otoku. Ali ako zaista ne znaju, onda je sramota RH tim veća

Snimanje lokacije nekadašnjeg logora uz policijsku pratnju

EKIPA IZRAELSKE TV SPRIJEČENA DA SNIMA MJESTA LOGORA NA PAGU

Izraelska TV-ekipa koja je htjela snimati dokumentarac o ustaškim logorima napustila Pag pod pratnjom policije

Hrvatska još ne priznaje paške žrtve

NA DANAŠNjI DAN ZATVOREN ZLOGLASNI LOGOR SLANA NA PAGU

NOĆ KADA SU POBIJENI LOGORAŠI NA PAGU I VELEBITU

NIN: Bez imena i spomen-obeležja

‘IZRAELSKA TV EKIPA NAPUSTILA PAG POD PRATNJOM POLICIJE’ Snimali su dokumentarac o ustaškim logorima smrti

STRATIŠTA SRBA I JEVREJA NISU MJESTA ZA ZABAVU

Otvorene Čarolije ljeta – Izrael u Novalji

Kompleks Jadovno – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: