Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

ALEKSANDAR VELjIĆ: Građansko (nevladino) sećanje na Žrtve „Racije“ 1942. u Novom Sadu

Datum objave: nedelja, 16 februara, 2020
Veličina slova: A- A+

Građansko (nevladino) sećanje na Žrtve „Racije“ 1942. u Novom Sadu, održano je 23. januara 2020. pod geslom „Oproštaj ne znači rehabilitaciju zločinaca!“

Noseći transparent sa likovima Žrtava i geslom, mali skup građana je od Sokolskog doma prošao trasom kuda su Žrtve terane na stratište Štrand.

Na Štrandu je molitvu održao Slobodan Pavkov, a prigodnom rečju prisutnima se obratio Aleksandar Veljić. Vaska Radović je zapevala „Tiho noći“ zajedno sa prisutnima.

Veličanstven skup na Štrandu snimio je Goran Bujić, a za izradu transparenta zahvalnost dugujemo Danku Paskaljeviću. Još jednom smo se dostojanstveno i dosledno setili Žrtava na autentičnim mestima i sa njihovim imenima.

Ove godine smo se osvetili zaboravu na novosadske Mađare koji su ubijeni u toj „Raciji“ samo zato što su branili svoje prijatelje, komšije, supružnike i porodice. Njihova časna imena čućete na ovom snimku.

Izvor: Srpski kulturni klub

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top