Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Albanci od drumskog razbojnika prave heroja

Albanci na Kosovu i Metohiji danas obeležavaju 21 godišnjicu od pogibije osnivača terorističke tzv. OVK, Adema Jašarija, pod nazivom „epopeja OVK”, a šef Koordinacionog tela Nebojša Čović i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović kažu da se time od jednog „seoskog kabadahije” pokušava napraviti mitska ličnost.

Ramuš Haradinaj u kasarni KSB „Adem Jašari” u Prištini (Foto Beta)
Ramuš Haradinaj u kasarni KSB „Adem Jašari” u Prištini (Foto Beta)

Albanci na Kosovu i Metohiju tokom trodnevnih manifestacija od Jašarija, drumskog razbojnika, žele da naprave herojsku i mitsku ličnost jer u svojoj istoriji nemaju heroja, slažu se Čović i Odalović.

Čović kaže da je Jašari bio „seoski kabadahija”, a da Zapad pokušava da ga predstavi kao intelektualca i dodaje da je Jašari 1991. godine posle jednog sukoba sa policijom prebegao u Albaniju gde su ga obučavli penzionisani američki generali NATO i Pentagona.

Tada je formirao osnove OVK i nekoliko puta nelegalno prelazio iz Albanije na KiM sve dok ga srpska policija nije likvidirala u martu 1998. godine u antiterorističkoj akciji koja je trajala dva-tri dana.

„Policija je dobila informaciju od Albanaca iz sela Donje Prekaze, koje je Jašari takođe maltretirao, da se on tu nalazi i tada je započela akcija u kojoj je poginulo sedam naših policajaca, a predalo se 30 albanskih terorista.

Čović kaže da Jašari nije želeo da se preda, iako ga je policija pozivala, a da je ubio svog brata koji je hteo da se preda.

„Sve do likvidacije Jašarija, njegova grupa je bila na listi terorističkih organizacija u SAD, ali je nakon tog događaja skinuta sa liste”, naveo je Čović i dodao da je Jašari čak dobio čin majora albanske vojske.

Odalović, koji je od 1997. do 2001. godine bio načelnik Kosovskog okruga, rekao je da je Jašari bio drumski razbojnik koji je oko Srbice zaustavljao i pljačkao svoje neistomišljenike, i Srbe i Albance i čija je banda počinila na desetine ubistava.

„Jašari je likvidiran u kući koju je pretvorio u tvrđavu u kojoj je bio štab OVK, a nije dozvolio civilima da izađu iz kuće što govori o njegovom fanatizmu, ali i o tome da je možda verovao da će ga neko spasiti ili da će se neko od zapadnih moćnika umešati u tu akciju”, rekao je Odalović i dodao da je u toj akciji likvidirano 38 terorista, a poginulo je 28 civila.

Izvor: POLITIKA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: