Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Advokat najavio krivičnu prijavu protiv Salihovića

Datum objave: ponedeljak, 22 decembra, 2014
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Unistena_kolona_vzila_JNA_u_Dobrovoljackoj.jpg

Advokat Milan Romanić planira da Tužilaštvu BiH podnese krivičnu prijavu protiv glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, jer ni nakon skoro tri godine nije dobio odgovor na pitanje zašto još nisu riješeni prigovori povodom obavještenja da se obustavlja istraga u slučaju “Dobrovoljačka”.

Romanić je rekao Srni da će krivičnu prijavu zbog nerada Salihovića najvjerovatnije podnijeti u februaru, kada će biti navršeno tri godine od podnošenja prigovora povodom obustavljanja istrage.

“Ako se porodice Tomanović i Gvozdenović, čiji sam pravni zastupnik, slože, i ako vidim da ima elemenata krivičnog djela, protiv Salihovića ću podnijeti krivičnu prijavu zbog njegovog, ali i nerada njegovog prethodnika Jadranke Lokmić-Misirača. Paradoks je da o toj prijavi odlučuje upravo glavni tužilac. To je ono `kadija te tuži, kadija ti sudi”, naglasio je Romanić.

On je rekao da je Kancelariji disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH protiv Saalihovića podnio disciplinsku prijavu prije mjesec dana, ali da nije dobio nikakav odgovor, osim dopisa kojim se potvrđuje da je prijava stigla.

Romanić, pravni zastupnik porodica Bogdane Tomanović i Gordane Gvozdenović, čiji su članovi ubijeni u sarajevskoj Doborovoljačkoj ulici 1992. godine, 28. aprila uputio je četvrtu urgenciju Salihoviću radi rješavanja prigovora tih porodica.

U urgenciji se navodi da porodice traže od glavnog tužioca razuman odgovor zašto, ni nakon više od dvije godine od podnošenja prigovora povodom obavještenja da se obustavlja istraga u slučaju “Dobrovoljačka”, oni još nisu riješeni.

“Prva pritužba u ime oštećenih Bogdane Tomanović i Gordane Gvozdenović upućena je 26. januara 2012. godine, kada je dužnost glavnog tužioca vršila Jadranka Lokmić-Misirača. Nakon toga su upućene još tri urgencije. Posljednja je upućena Salihoviću 28. aprila ove godine i oni još nisu odlučili o tom prigovoru”, podsjetio je Romanić.

Pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i “Zelenih beretki” 2. i 3. maja 1992. godine ubili su 42, ranili 73, a zarobili 215 vojnika JNA koji su se mirno povlačili iz Sarajeva.

Tužilaštvo BiH donijelo je 17. januara 2012. godine naredbu o obustavljanju istrage o tom zločinu protiv 14 lica među kojima Ejupa Ganića, Zaima Backovića i Jovana Divjaka.

Istragu je obustavio međunarodni tužilac Džud Romano, koji je tada obavijestio Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da samo oštećena strana ima pravo da podnese pritužbu, što su porodice ubijenih i učinile.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Dobrovoljačka: Odata počast stradalim vojnicima JNA

Sjećanje na Dobrovoljačku- 22 godine od zločina

U SUBOTU PROMOCIJA KNjIGE O ZLOČINU U DOBROVOLjAČKOJ

Borci ne odustaju od vjerskog obreda na mjestu zločina!

USPAVANO PRAVOSUĐE BiH GODINAMA IGNORIŠE STRADANjE SRBA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top