Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Adolf Ajhman molio za milost

Adolf Ajhman
Adolf Ajhman

Nacistički ratni zločinac Adolf Ajhman molio je za milost u lično pisanom zahtjevu, navodi se u dokumentima koje je objavio izraelski predsjednik Reuven Rivlin.

Rivlinova kancelarija saopštila je da je zahtjev bio upućen tadašnjem izraelskom predsjedniku Jicaku Ben Zviju, a dokument je prezentovan na ceremoniji u Rivlinovoj rezidenciji povodom Dana sjećanja na holokaust.

Ajhman je prebačen u Izrael 1960. godine. Potom mu je suđeno, proglašen je krivim i osuđen na smrt sljedeće godine.

Nacista je u zahtjevu napisao da je izraelski sud preuveličao njegovu ulogu u organizovanju logistike za Hitlerovo „konačno rješenje“, koje je obuhvatalo istrebljenje šest miliona Jevreja, piše „Gardijan“.

„Potrebno je povući liniju između odgovornih lidera i ljudi poput mene, primoranih da služe kao obični instrumenti u rukama lidera. Ja nisam odgovorni lider i kao takav ne osjećam se krivim“, pisao je Ajhman.

On je dodao da ne priznaje sud kao pravedan i da traži od izraelskog predsjednika da iskoristi svoje pravo i pomiluje ga, odnosno da naredi da smrtna kazna ne bude sprovedena.

Pismo je potpisano i označeno datumom 29. maj 1962. godine, a Ajhman je obješen dva dana kasnije.

Ajhman je uspio da umakne iz logora za ratne zarobljenike poslije završetka Drugog svjetskog rata i pobjegne u Argentinu 1950. godine. Tamo je živio pod lažnim imenom dok ga nisu uhvatili agenti Mosada u Buenos Ajresu u maju 1960. godine i u tajnosti ga prebacili u Izrael.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Sjećanje na holokaust podsticaj da se stradanje ne ponovi

LIVNE: NE UPOTREBLjAVAJTE NEUTEMLjENO POJAM HOLOKAUST!

„RAČUNOVOĐA AUŠVICA“ NAPOKON PRED SUDOM

OPTUŽEN 93-GODIŠNjAK ZA UBISTVA U AUŠVICU

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: