fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ТРЕЋИ ОКРУГЛИ СТО „ШУШЊАР 1941.“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/susnjar-3.jpg

English

У Оштроj Луци jе 1. августа 2013. године одржан Трећи округли  сто „Шушњар 1941.“ у чиjем раду jе учествовало око 45 историчара,  друштвених и научних радника, бораца НОР-а, преживjелих страдалника, књижевника, новинара и других. Организовали су га општина Оштра Лука и Организациони одбор коjи су сачињавали: проф. др Владимир Лукић, Петар Додик, Михаjло Орловић, Ранко Павловић и Вукашин Давидовић. Поднесено jе више од 35 саопштења и сjећања свjедока стравичних злочина великих размjера српског и jевреjског становништва коjе су починили припадници хрватске и муслиманске националности у овом граду и његовоj околини, а коjи су се догодили о Илиндану 1941. године, али и у више других наврата.

   На самом почетку пjесник Боро Капетановић казивао jе стихове своjе потресне пjесме о Шушњару, а затим jе минутом ћутања одата пошта страдалницима из Другог свjетског рата и преминулим уче сницима Другог и Трећег округлог стола. У радно предсjедништво скупа изабани су: предсjедник Организационог одбора проф. др Владимир Лукић, начелник општине Оштра Лука Драган Ступар, Петар Додик, Михаjло Орловић и Ранко Павловић. Скупу су се потом обратили начелник општине Драган Станар, члан Организационог одбора Михаjло Орловић и проф. др Владимир Лукић.

Скуп jе благословио свештеник Илиjа Миловац. У посебноj, могло би се рећи свечаноj атмосфери, из стегнутих грла у тишину су се усиjецале риjечи коjе су чврстином аргумената и великим емотивним набоjем свjедочиле о звjерствима коjа не смиjемо заборавити, колико због жртава, толико и као опомену да се тако нешто више никада не понови.

На краjу Округлог стола усвоjени су закључци, међу коjима и онаj да се настави са одржавањем оваквих скупова, сваке друге године. Један од посебних задатака jе да се, док jош има живих свjедока, помно биљеже сjећања страдалника коjи су избjегли ками и маљу и оних коjи су своjим очима видjели сотонски пир повампирених усташа, као и чланова породица невино уморених. Такође jе закључено да се и са овог округлог стола обjави зборник саопштења и сjећања, на српском и енглеском jезику. Трећи округли сто „Шушњар 1941.“ водио jе књижевник Ранко Павловић.

Сутрадан, 2. августа, на Илиндан, на спомен-гробљу Шушњар одржан jе парастос невиним жртвама.

 

Преузмите у ПДФ формату зборник: ТРЕЋИ ОКРУГЛИ СТО „ШУШЊАР 1941.“ (9 MB)

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: