fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Medalje za Nuriju i Devletu Pozderac

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/jad_washem.jpg

Memorijalni centar „Jad Vašem“ u Jerusalimu dodijelio je medalju „Pravednik među narodima“ i Povelju časti Nuriji i Devleti Pozderac, zbog spasavanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu, saopštila je danas Ambasada Izraela u Beogradu.

Nurija i Devleta Pozderac su pradjeda i prabaka predsjedavajućeg Generalne skupštine UN Vuka Jeremića, a visoka odlikovanja dodijeljena su im zbog hrabrosti i plemenitosti koju su iskazali, spašavajući Jevreje upućene u ustaški koncentracioni logor Jasenovac.

Grupa Jevreja koja je odbjegla iz transporta za Jasenovac, pokucala je na vrata porodice Pozderac u Cazinu, u zapadnoj BiH, a zahvaljujući njihovoj pomoći, preživjela je nacističku okupaciju Jugoslavije i holokaust, navodi se u saopštenju.

Ambasador Izraela u Srbiji JoseF Levi pozdravio je herojski čin porodice Pozderac, podsjećajuci na jevrejsku izreku da je „onaj koji je spasio jedan život spasio čovječanstvo“.

„Svi oni u Izraelu koji su potomci Jevreja spasenih u Cazinu ovom prilikom duguju svoje živote porodici Pozderac“, poručio je ambasador Levi u saopštenju dostavljenom medijima.

Priznanja će biti uručena potomcima, a datum ceremonije na kojoj će biti dodijeljena još jedna medalja „Pravednik među narodima“, nije utvrđen.

Nurija Pozderac bio je učitelj po zanimanju i prije rata poslanik iz cazinskog sreza, a jedan je od vođa i pokretača Narodnooslobodilačkog pokreta u Cazinskoj krajini.

I njegov otac Murat-aga bio je poštovan i uticajan u tom regionu za vrijeme turske vladavine. U toku Pete neprijateljske ofanzive njemačkih i četničkih snaga potpomognutih italijanskim i bugarskim jedinicama 1943. godine u blizini Sutjeske, Nurija Pozderac je ranjen, a preminuo je četiri dana kasnije.

Izrael je 1953. godine osnovao Spomen-obilježje holokausta „Jad Vašem“ kao spomen šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti i njihovi saradnici, ali i kao znak poštovanja malobrojnim pripadnicima drugih naroda koji su rizikovali živote, spasavajući Jevreje.

Imena pripadnika različitih nacionalnosti koji su u Drugom svjetskom ratu spasavali Jevreje uklesana su na Zid časti u Vrtu pravednika „Jad Vašema“, a u slučaju da im je medalja „Pravednik među narodima“ postumno dodijeljena, to priznanje predaje se najbližem srodniku.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: