fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер затражио образложење свих захтева избеглица

Венсан Дежер
Венсан Дежер

БЕОГРАД, 14. марта 2011. (Тањуг) – Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер оценио је данас да је у претходних 15 година учињен напредак у решавању проблема Срба избеглих из Хрватске, али и да је остало још проблема које треба решити.

Дежер је више од два сата разговарао са председником Коалиције удружења избеглица у Србији Миодрагом Линтом који му је предао петицију са 45.000 потписа подршке који се тичу станарских, имовинских и других стечених права избеглих и прогнаних Срба из Хрватске, као и предлог резолуције о њиховим људским правима који је 24. фебруара достављен Скупштини Србије.

Линта је у изјави Тањугу навео да је амбасадору Дежеру образложио свих 12 захтева из петиције и информисао га да се очекује да ће бити прикупљено још 50.000 потписа у акцији која траје до краја маја.

Дежер је, према речима Линте, навео да значајан број избегличких проблема није стигао до Брисела и обећао да ће о данашњем разговору обавестити званичнике ЕУ како би се видело шта треба учинити да и преостали проблеми буду решени.

Дежер је затражио од председника Коалиције избегличких удружења да му достави званичан материјал са детаљним и аргументованим образложењима свих захтева који су садржани у петицији.

То је неопходно, како је објаснио Дежер, да би се могло проценити који су реални проблеми остали нерешени.

Дежер није могао да обећа, како је казао Линта, да ће на њихов захтев уприличити састанак представника избегличких удружења са амбасадорима ЕУ у Београду и сусрет са секретаром и генералним директором Директората за проширење Стефаном Филеом и Мајклом Лијем.

Он је, међутим, обећао да ће амбасадоре ЕУ и званичнике у Бриселу упознати са садржином петиције и резолуције избегличких удружења.

Представници више од 100 избегличких удружења и завичајних клубова Срба из Хрватске затражили су ове разговоре како би образложили захтев да ЕУ отвори дијалог са Хрватском о правичном и трајном решењу њихових имовинским и других стечених права.

Линта је нагласио да је са Дежером посебно разговарао о етнички мотивисаним суђењима Србима у Хрватској .

Он је Дежера упознао са случајем Србина Миодрага Кривошића оптуженог да је учествовао у ратном злочину против хрватских цивила у селу Бацхин 1991. године.

Кривошић је из Црне Горе изручен Хрватској и, тврдећи да није учествовао у том злочину, више од пола године тражи да му што пре почне суђење, међутим, пошто је главни претрес одложен Кривошић је пре 12 дана ступио у штрајк глађу.

Линта је обавестио да Кривошић болује од дијабетеса и да се налази у тешком стању и замолио Дежера да се заложи да главни претрес почне што пре.

„Дежер је тражио да му упутимо званичан допис са детаљима случаја како би могао да види које су могућности да се процес убрза и случај Кривошић реши“, рекао је Линта.

Везане вијести:

Кривошић: Лажно сам оптужен

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: