Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer zatražio obrazloženje svih zahteva izbeglica

Vensan Dežer
Vensan Dežer

BEOGRAD, 14. marta 2011. (Tanjug) – Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer ocenio je danas da je u prethodnih 15 godina učinjen napredak u rešavanju problema Srba izbeglih iz Hrvatske, ali i da je ostalo još problema koje treba rešiti.

Dežer je više od dva sata razgovarao sa predsednikom Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodragom Lintom koji mu je predao peticiju sa 45.000 potpisa podrške koji se tiču stanarskih, imovinskih i drugih stečenih prava izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske, kao i predlog rezolucije o njihovim ljudskim pravima koji je 24. februara dostavljen Skupštini Srbije.

Linta je u izjavi Tanjugu naveo da je ambasadoru Dežeru obrazložio svih 12 zahteva iz peticije i informisao ga da se očekuje da će biti prikupljeno još 50.000 potpisa u akciji koja traje do kraja maja.

Dežer je, prema rečima Linte, naveo da značajan broj izbegličkih problema nije stigao do Brisela i obećao da će o današnjem razgovoru obavestiti zvaničnike EU kako bi se videlo šta treba učiniti da i preostali problemi budu rešeni.

Dežer je zatražio od predsednika Koalicije izbegličkih udruženja da mu dostavi zvaničan materijal sa detaljnim i argumentovanim obrazloženjima svih zahteva koji su sadržani u peticiji.

To je neophodno, kako je objasnio Dežer, da bi se moglo proceniti koji su realni problemi ostali nerešeni.

Dežer nije mogao da obeća, kako je kazao Linta, da će na njihov zahtev upriličiti sastanak predstavnika izbegličkih udruženja sa ambasadorima EU u Beogradu i susret sa sekretarom i generalnim direktorom Direktorata za proširenje Stefanom Fileom i Majklom Lijem.

On je, međutim, obećao da će ambasadore EU i zvaničnike u Briselu upoznati sa sadržinom peticije i rezolucije izbegličkih udruženja.

Predstavnici više od 100 izbegličkih udruženja i zavičajnih klubova Srba iz Hrvatske zatražili su ove razgovore kako bi obrazložili zahtev da EU otvori dijalog sa Hrvatskom o pravičnom i trajnom rešenju njihovih imovinskim i drugih stečenih prava.

Linta je naglasio da je sa Dežerom posebno razgovarao o etnički motivisanim suđenjima Srbima u Hrvatskoj .

On je Dežera upoznao sa slučajem Srbina Miodraga Krivošića optuženog da je učestvovao u ratnom zločinu protiv hrvatskih civila u selu Bachin 1991. godine.

Krivošić je iz Crne Gore izručen Hrvatskoj i, tvrdeći da nije učestvovao u tom zločinu, više od pola godine traži da mu što pre počne suđenje, međutim, pošto je glavni pretres odložen Krivošić je pre 12 dana stupio u štrajk glađu.

Linta je obavestio da Krivošić boluje od dijabetesa i da se nalazi u teškom stanju i zamolio Dežera da se založi da glavni pretres počne što pre.

„Dežer je tražio da mu uputimo zvaničan dopis sa detaljima slučaja kako bi mogao da vidi koje su mogućnosti da se proces ubrza i slučaj Krivošić reši“, rekao je Linta.

Vezane vijesti:

Krivošić: Lažno sam optužen

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: