fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Кривошић: Лажно сам оптужен

Марин Кривошић
Марин Кривошић

Марин Кривошић, Србин из Хрватске, штрајкује глађу у притвору у Сиску, где се налази већ девет месеци. Одбијаће храну док се истина не утврди

ЗАПОЧЕО је девети месец како Марин Кривошић, из Лештана код Београда, седи притворен у Сиску. Огорчен што му хрватски суд не суди по оптужници која га терети за злочин против цивилног становништва, прошлог понедељка је ступио у штрајк глађу:

– Моје хапшење и суђење је монтирани процес. Оптужен сам да сам учествовао у убиству 56 хрватских цивила у Баћину, у време када сам био на сахрани женином рођаку Зорану Татићу у Хрватској Дубици. Суђење никако да почне, а ја чамим у притвору. Штрајкујем глађу да ми се суди! – рекао нам је Марин, када смо се у петак чули телефоном.

Црногорска полиција је петог јуна прошле године ухапсила оца и сина – Николу и Марина Кривошића из Лештана код Београда – када су камп приколицом кренули на Јадранско море. Тада је започела невоља, која и данас прати породицу Кривошић.

– Мој син Марин је од 2006. године био на хрватској потерници због, наводно, почињеног ратног злочина. Изручен је Хрватској 28. августа и пребачен у затвор у Сисак. Због хапшења и притвора скочио му је шећер у крви чак на 30, па се бојимо да не падне у кому – прича отац Никола Кривошић, док нам показује хрватску оптужницу против његовог сина.

Кривошићи су пореклом из Хрватске Дубице. Марин је рођен 1965. у Хрватској Дубици, одрастао је уз родитеље док су били на раду у Немачкој. Доселили су се 1995. у Лештане, где су саградили кућу и отворили приватну графичку фирму. У Србији се родило још двоје деце, па је породица нарасла на осам чланова. У међувремену, прича нам отац Никола, путовали су кроз Хрватску и нико их није дирао.

– Наша прва комшиница Хрватица из Хрватске Дубице измислила је да сам ја био финансијер српске параполиције, а да је мој син Мартин био њен извршилац. Рекла је још да је „Мартин био настран, агресиван и да се хвалио убиством Хрвата“. Ништа од тога није тачно! – тврди отац Никола.

Овај 70-годишњак, његова жена Драгиња, снаха Мира и унуци Јелена, Магдалена, Николина и Никола тешко су прихватили вест да Мартин штрајкује глађу у хрватском затвору.

НЕМА ДОКАЗА

Штрајк Марина Кривошћа је опасан по његово здравље. Имамо сазнања да је он невин и да нема доказа који би довели до затворске казне. Ако је интенција Србије и Хрватске да ревидирају оптужнице за ратне злочине, Марин Кривошић би требало да буде слободан човек – сматра Саво Штрбац, директор Документационог центра „Веритас“.

– Били смо у посети Марину, чујемо се недељно телефоном по 15 минута, колико му је дозвољено да се јавља, и знамо да услови у притвору нису лоши. Марин је у соби са четворицом људи, храна је пристојна, чувари коректни. Бојимо се само да због тога што одбија лекарску негу не доведе себе у животну опасност – каже мајка Драгиња. Додаје да се Марин жали да га затворски лекари у Сиску погрешно лече, јер му шећер непрестано расте. Зато смо, када се јавио телефоном, Марина питали какво му је здравље:

– Лоше, шећер ми шета, сада је 17. Очи су ми ослабиле. Хоћу да умрем за правду. Нека ми се суди и нека се докаже истина! – узбуђено говори Марин Кривошић.

Укућани о Марину причају као о вредном човеку, машинбравару који је са оцем подигао нову кућу.

– Мој син је оптужен са још осморицом Срба, који, као ни он, нису директно учествовали у убиству 56 Хрвата. Само је Марин ухапшен, док су остали на слободи. А он, кад се све дешавало, није био ни на месту злочина. На основу жалбе двојице оптужених суд у Сиску је одложио главни претрес. То је само продужило агонију мог сина… – јада се отац Никола.

Забринути родитељи су платили хрватског адвоката да заступа њиховог сина у Сиску. Држава је послала конзула Дарка Тркуљу да посети заточеног Марина и пружи му правну помоћ.

– Добио сам подршку и охрабрење од моје државе, али ја правду тражим у Хрватској. Мој штрајк глађу је врста побуне, захтева да ми се суди, а не да ме муче држањем у решеткама и одуговлачењем судског процеса. Имам утисак да се Хрватска за мене више не интересује и зато у Загребу нико не реагује на моју побуну – искрен је Марин Кривошић.

У Лештанима породица Кривошић живи у неизвесности. Сви потајно верују да ће се Марин брзо вратити кући. Деца су на хауби прашњавог „голфа“ написали: „Тата, волимо те!“

Извор: НОВОСТИ online

 

ПРИЛОГ:

Саопштење поводом штрајка глађу Марина Кривошића

Јуче, 28. фебруара ове године, у затвору Жупанијског суда у Сиску започео је штрајк глађу Србин из Хрватске Костајнице Марин Кривошић (46). Кривошића је 5. јуна 2010. године ухапсила црногорска полиција приликом уласка, са пасошем Републике Србије, из Републике Српске у Црну Гору, на граничном прелазу између Требиња и Херцег Новог, на основу потјернице загребачког Бироа Интерпола, одакле је 25. августа 2010. године и изручен у Хрватску.

Против Кривошића и још 14 лица Жупанијски суд у Сиску је 14.12.2006. године отворио истрагу због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва, а сумњиче се да су као припадници српских паравојних јединица у октобру 1991. године на обали Уне у селу Баћин, са циљем етничког чишћења подручја Хрватске Дубице, Церовљана и Баћина од преосталих Хрвата, ватреним оружјем побили најмање 56 цивила.

До сада су из овог истражног предмета приликом уласка у Хрватску хапшени: Милан Пекић, Слободан Кљајић и Ковачевић Никола, против којих је у недостатку доказа истрага обустављена.

Дана 02. новембра 2010. године ЖДО у Сиску је подигло оптужницу против Кривошића и још осам лица за дјело из истраге, а пред Жупанијским судом у Сиску у овом предмету је 26. јануара ове године, по правоснажности оптужнице, био заказан главни претрес, на који је приступио само Кривошић док се остали нису одазвали. С обзиром да остали оптужени живе ван Хрватске, суд је одложио главни претрес на неодређено вријеме и донио одлуку о суђењу у одсуству осталим оптуженицима, која одлука још није правоснажна.

Кривошић се сво вријеме брани да нема никакве везе са дјелом за које се терети, пошто је у инкриминирано вријеме био у Босанској Дубици, на коју околност је предложио десетак свједока и српске и хрватске националности, који су и пристали да свједоче.

Кривошић је на рочишту за главни претрес у јануару најавио да ће, уколико главни претрес не почне за мјесец дана, а с обзиром да већ борави, што у Црној Гори што у Хрватској, скоро осам мјесеци у затвору и то потпуно невин, што ће и доказати на главном претресу, а пошто главни претрес још није ни заказан, јуче је и ступио у штрајк глађу.

Иначе, ухапшени Марин Кривошић је отац четверо дјеце, двоје му је рођено у бившој Републици Српској Крајини а двоје у избјеглиштву у Србији, који са његовим родитељима живе у Србији и сви имају држављаство Србије. Маринова породица, којој је он јуче телефоном и јавио да је ступио у штрајк глађу, а с обзиром да је Марин дијабетичар, страхује и за његов живот. Маринова породица као држављани Србије писмено су се обраћали Предсједнику државе, Предсједнику Владе и Министру правде Србије, од којих очекују, поучени случајем „Пурда“ у Хрватској, барем сада када му је живот угрожен, помоћ у што скоријем заказивању главног претреса.

Кривошић је један од 1.549 лица процесуираних за ратне злочине пред хрватским судовима, и један од 105 Срба из Хрватске ухапшених широм свијета на основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, од којих су 29 екстрадирани у Хрватску. Од екстрадираних до сада је против 12-орице поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору. Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потјерница указује и на злоупотребу Интерпола од стране Хрватске.

Београд, 01.03.2011.

П Р Е Д С Ј Е Д Н И К
Саво Штрбац

Извор: ВЕРИТАС

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: