fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Svedočanstvo o stradanju pravoslavnih Srba u Bihaćkoj Krajini

Dokumentarni film Garavice – neprocenjivo svedočanstvo o stradanju desetina hiljada pravoslavnih Srba u Bihaćkoj Krajini
FOTO: Informativna služba SPC

Nekoliko stotina zainteresovanih večeras je do poslednjeg mesta ispunilo Malu salu beogradske MTS Dvorane u kojoj je premijerno prikazivan dokumentarni film Garavice autora Dragana Radovića iz fondacije Zaboravljeni korijeni. Veliki broj gledalaca i stojeći je pratio film – svedočanstvo o stradanju srpskog pravoslavnog naroda  u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu u Drugom svetskom ratu. Autor je razotkrio nepoznatu i dugo skrivanu istinu filmom koji je bazirao na više od tri hiljade dokumenata (sudskih presuda, zapisnika sa  saslušanja, izveštaja, proglasa…), kao i živoj reči 27 preživelih svedoka, od kojih u filmu govori njih 15. Film je neporecivo svedočanstvo o stradanju desetina hiljada srpskih  mučenika u čijim surovim sistematskim likvidacijama nisu učestvovali samo odrasli muškarci, muslimanske i hrvatske  ustaše, nego često i članovi njihovih porodica. Garavice kod Bihaća su mesto velikog stradanja srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, stratiše o kojem se nije govorilo i o kojem, nažalost, malo znamo.

Beogradskoj premijeri prisustvovali su i preživeli svedoci zločina opisanih u filmu: Mićo Kovačević, Žarko Gluvajić i Mićo Kopanić sa svojim porodicama.

Obraćanje Njegove Svetosti Patrijarha g. Porfirija na premijeri dokumentarnog filma Garavice možete pročitati OVDE.

Izvor: Informativna služba SPC




Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: