fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Зуроф: Нечувено да се Јасеновац на хрватској Википедији назива “сабирним логором”

Балкан инсајт је, наиме, објавио да у хрватској верзији Википедије о Јасеновацу пише као о „сабирним логором“, док су фашистички злочини минимизирани

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

Директор Центра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф назвао је „невероватно нечувеним“ наводе да се у хрватској верзији Википедије о Јасеновацу пише као о „сабирном логору“, док су фашистички злочини минимизирани.

„То је потпуно негирање Холокауста и негирање злочина над Србима, Ромима и антифашистичким Хрватима“, навео је Зуроф на свом налогу на Твитеру.

Балкан инсајт је, наиме, објавио да у хрватској верзији Википедије о Јасеновацу пише као о „сабирним логором“, док су фашистички злочини минимизирани.

Како се наводи, наслов текста у хрватској верзији је „Сабирни логор Јасеновац“ што је израз који нема толико негативне конотације као израз „концентрациони логор“.

Аналитичари за БИРН оцењују да „са својим националистицким ставовима, чињеничним грешкама, недостатком академских референци и изостављеним чињеницама о историји из Другог светског рата, Википедија на хрватском језику није поуздан извор“.

Како наводе, посебно су непоуздани текстови који се односе на усташки покрет и његове злочине, а као најјаснији пример за то наводе текст о највећем усташком логору Јасеновац.

Према подацима из Меморијалног центра Јасеновац, усташе су у овом логору, између 1941. и 1945. године, убиле преко 83.000 Срба, Јевреја, Рома и антифашиста, преноси Б92.

Скоро 40 одсто написаног текста о Јасеновцу односи се на то да је поименичан списак жртава логора, који је сачинио Меморијални центар Јасеновац, неистинит, наглашава Балкан инсајт.

Наводи да се у тексту тврди да се манипулише бројем убијених људи, те да је Јасеновац био логор који су након Другог светског рата користили комунисти, иако за то не постоји валидан историјски доказ.

Ефраим Зуроф
Ефраим Зуроф

Јасеновац је био концентрациони, али и радни логор – рад који је физички исцрпљивао затворенике, што би доводило до њихове смрти, али је то био и логор смрти, јер је велики број људи, одмах или недуго након доласка у логор, убијан, подсећа Балкан инсајт.

Међутим, како се наводи, хрватски крајњи десничари о овом логору често говоре као о „сабирном“, „радном“ или „казненом“, што и пише у хрватској верзији Википедије.

На другим језицима – енглеском, француском , немачком , италијанском, шпанском и руском – у наслову текста о овом логору стоји да је он био концентрациони логор или логор за истребљење.

Историчар Филозофског факултета у Загребу Хрвоје Класић указује за БИРН да „постоји велика разлика“ између енглеске и хрватске верзије Википедије.

Он каже да никада не би упутио студенте на хрватску верзију Википедије, ако желе да науче нешто о хрватској историји.

„И сам сам видио да је велики број чланака и тема урађено на комплетно ревизионистички начин, са изразитим националистичким нагласком и, усудио бих се рећи, проусташким осећајем“, рекао је Класић, алудирајући на текстове о Другом светском рату, социјалистичкој Југославији и рату у Хрватској током деведесетих година.

Текст о логору Јасеновац, како се наводи, на енглеском језику има 187 референтних напомена, 37 референци на књиге и 2 на академске чланке, док хрватска верзија има 57 референтних напомена – велики број њих води до десничарских медија и приватних блогова – и само три су референце на књиге.

БИРН наводи да је тражио коментар од администратора хрватске Википедије, али да није добио одговор.

(Тањуг)

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Како је хрватска Википедија концентрациони логор Јасеновац преименовала у сабирни центар, а Павелића у политичара

ХР Википедија: Партизани убијали у Јасеновцу

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: