Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

7o godina od stradanja u selu Kremna kod Prnjavora

Datum objave: četvrtak, 15 decembra, 2011
Objavljeno u Prnjavor
Veličina slova: A- A+
Grobnica u selu Kremna kod Prnjavora-lijeva spomen ploča
Grobnica u selu Kremna kod
Prnjavora-lijeva spomen ploča

16. decembra 2011. godine se navršava punih 70 godina od kada su hrvatske oružane snage iz garnizona u Prnjavoru uz pomoć komšija Mađara i Ukrajinaca grko-katolika sa Vučijaka na najbestijalniji način pobili 20 uglavnom žena i djece iz sela Kremna, zaselak Petrovići.

Punih 69 godina se čekalo da istina o ovom zločinu izađe iz zaborava, tačnije do prošle godine kada su aktivisti Svetosavske omladinske zajednice iz Prnjavora uredili spomen-ploče i po prvi put od stradanja organizovali parastos za ove nevine žrtve.

Srbi iz zaseoka Petrovići su pokupljeni i nakon mučne smrti spaljeni u dvije zgrade, a njihovi ostaci su sahranjeni na lokalnom mjesnom groblju. Prva svjedočenja o ovom zločinu su objavljena tek 1983.godine, ali su ostala nepoznata većini stanovnika našeg kraja sve do prošle godine. Tada su uslijedile aktivnosti članova Svetosavske zajednice na objavljivanju niza članaka o stradanjima pravoslavnog stanovništva u Drugom svjetskom ratu.

Bojan Milijašević, sekretar SOZ-a iz Prnjavora i idejni pokretač sih akcija uređenja i obnavljanja spomen-obilježja na prostoru naše opštine kaže:

„Uz podršku oca Duška, paroha Kremanskog, mi, prnjavorski Svetosavci, smo organizovali parastos za nevino postradale a nešto ranije i uredili spomen-ploče koje su poslednjih 3o godina bile zapuštene. Zahvalni smo SUBNOR-u koji je 1974.godine postavio ove spomen-ploče, jer je to danas jedini spomenik na ovo stradanje, ali moramo istaći da ovo nisu „žrtve fašističkog terora“ kako to piše na pločama, jer su pobijeni od strane hrvatske vojske i komšija poznatih imenom i prezimenom, kao i da su pobijeni samo jer su bili pravoslavni hrišćani. Petokraka na ovim pločama svjedoči o vremenu podizanja obilježja a nikako o nekim žrtvama koji su stradali zbog svoje ideologije, jer su stradali uglavnom žene i djeca i to u vremenu kada nije bilo ni riječi o nekim podjelama, još u zimu 1941.godine.

Imajući sve ovo na umu, odlučili smo da da u spomen na mučenike kremanske u narednom periodu podignemo pored postojećih ploča i veliki željezni Krst od 3 metra koji smo svojim rukama napravili bez ičije pomoći i od ličnih sredstava. Ovaj Krst ćemo postaviti čim se za to stvore vremenski uslovi a u saradnji sa crkvenom opštinom Kremna. U mjesecu junu smo bili postavili i saobraćajno-turističku signalizaciju koja pokazuje na ovo mjesto stradanja ali je ovaj znak stajao samo otprilike mjesec dana kada je otkinut od strane nepoznatog lica.

I ove godine SOZ Prnjavor organizuje parastos i posjetu ovom stratištu, a parastos će se održati u nedjelju 18.decembra 2011.godine nakon Svete Liturgije u Hramu Svetog Velikomučenika Lazara Kosovskog na Vučijaku. Ovom prilikom pozivam sve zainteresovane da nam se pridruže i prisustvuju Svetoj Liturgiji i parastosu mučenicima Kremanskim.“

Svako dobro od Gospoda
Soz Prnjavor

Izvor: soz.jpg

 

Vezane vijesti:

Pokolj u selu Kremna kod Prnjavora 16. decembra 1941.

Akcija Svetosavske omladinske zajednice Prnjavor na uređenju spomen obilježja pobijenim Srbima u selu Kremna.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top