fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Knjiga Kinematografija u NDH-a razočarala Hrvatsku desnicu

Knjiga Kinematografija u NDH-a
Knjiga Kinematografija u NDH-a

Autor knjige „Kinematografija u NDH-a“ Daniel Rafaelić rekao je da njegova knjiga predstavlja kompilaciju na hiljade dokumenata, memoarske građe i orginalnih filmskih žurnala i da je bila veliko razočaranje za dio hrvatske javnosti, posebno za radikalnu desnicu kojoj je trebalo da posluži da „maše njom i `veliča` kulturnu politiku NDH-a“.

On je za „Večernje novosti“ rekao da je knjiga pisana u formi naučnog rada, sve je u njoj provjerljivo – od dokumenata i filmova, te je time ona utemeljena i nije istorijski konstrukt ili politički pamflet.

„Tu je odmah uslijedilo veliko razočaranje kada sam najprije objavio veliki tekst o Gebelsovim dnevnicima u kojim on doslovce piše… jadni Hrvati ako im je Ante Pavelić vođa“, rekao je Rafaelić, koji je i predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Akademiji dramskih umjetnosti.

On ističe da su NDH-a vodili najobičniji gangsteri, od kojih je većina bila intelektualno krajnje inferiorna.

„Pljačka vlastite države, koja se tada odvijala, doslovce je zastrašujuća, rasne zakone i progone ljudi da i ne pominjem. Ne znam zašto mi se čini da se mnogo toga uopšte nije promijenilo“, kaže Rafaelić, koji je na knjizi radio 10 godina.

Autor je naglasio da ga ponosnim čini što su filmski stvaraoci Radoslav Zelenović, Aleksandar Erdeljanović i Dinko Tucaković učinili sve da knjiga ima podatke koje ima, kao i to što ju je prije smrti recenzirao Dejan Kosanović.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

TAJNA PARCELE 142 NA ZAGREBAČKOM GROBLjU MIROGOJ

Ustaški logori smrti – mjesta nezapamćenog pogroma

Radio sam svoj seljački i kovački posao

 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: