Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

500 srpskih mučenika traži pravdu

Logoraši Dervente s nestrpljenjem čekaju suđenje Azri Bašić i sećaju se pakla iz 1992. Tukla, klala, kasapila. Svi iz logora ostali invalidi

Nekadašnji Dom JNA u Derventi
Nekadašnji Dom JNA u Derventi

Sletanjem aviona na sarajevski aerodrom iz SAD u kojem je bila Azra Bašić, vaskrsle su teške i bolne uspomene na brutalna ubistva i mučenja derventskih logoraša, ali i nada da će ovu ženu monstruma, “krvavu Azru”, “Azru dva pištolja”, kako su je u vreme logorovanja sami prozvali, napokon stići i zaslužena ruka pravde.

Predsednik derventskog Udruženja logoraša Drago Knežević jedan je od gotovo 500 ovdašnjih mučenika koji su prošli golgotu specijalnih metoda mučenja Azre Bašić i drugih krvoloka iz ovog grada.

– Za sve nas ona je, posebno, bila strah i trepet. Veći monstrum od bilo kojeg drugog muškarca ustaše – kaže, u isposvesti za “Novosti”, Knežević.

On se priseća strašnog prizora iz 26. aprila 1992. godine u Domu JNA u Derventi, kada je Azra zaklala Blagoja Đuraša. Blagoje je kao šef računovodstva radio u Kneževićevoj privatnoj firmi “Import” i bio je omiljen i čestit čovek.

– Blagoje se našao na meti desetorice pripadnika HVO-a koji su ga oborili na po i krvnički ga tukli. Bio je ponosan čovek i rekao je: “Samo vi udrite”. Nije hteo da pruža otpor. A onda je na scenu stupila Azra. Zasmetalo joj je što je teško pretučeni Blagoje, ležeći na podu u lokvi krvi, sa belom penom na ustima, počeo da krklja. Zapretila mu je da ne krklja na usta. Izvadila je nož iz čizme i, naočigled zarobljenih Srba, zarila mu nož u vrat. Krv je šiknula po lamperiji… Zaklala ga je hladnokrvno, kao da pije kafu – priseća se Knežević. – Potom se osmehnula, izustivši: “Jedan vojvoda manje.”

Među krvnicima koji su tukli Blagoja Đuraša bile su i Đuraševe komšije Dervenćani, braća Esad i Derveiš Čavalić. Oni su za to nedelo dobili pet, odnosno pet i po godina robije. U ovom postupku ostalo je da se sudi Azri – za klanje.

Drago Knežević u bolnici / Senad Durmić
Drago Knežević u bolnici / Senad Durmić

– Drugi logoraš Luka Golub na svoje oči gledao je kako pas vučjak sa Azrine čizme liže krv, a ona se hvali da je krv sveža, jer je upravo nekog zaklala – nastavlja priču Knežević i nabraja dalje “iskustva” Srba logoraša sa Azrom Bašić:

– Terala nas je da jedemo so, a potom branila da pijemo vodu. Urezivala je ljudima nožem krstove na leđa, a onda je preko toga sipala so. Kleštima je rezala uši i njima hvatala za polne organe. Skinuti do pasa i bosi, gaženi smo čizmama dok smo puzali po klizavom podu od krvi i stakla. Donela bi i konopac na kojem je bio svezan čvor i terala bi nas da ga stavimo u usta, da bi ga potom trzala rukama da nam izbije zube. Jeli smo zasoljene “četničke” novčanice, pili benzin… Nije štedila čak ni žene trudnice, a neke od njih su i silovane – kažu za naš list Knežević.

Ovi ljudi su danas, kao i ostali logoraši, teški invalidi. S nestrpljenjem iščekuju ponovni susret s “krvavom Azrom” u sudnici.

I SENAD ĆE GOVORITI

Senad Durmić jedan je od svedoka u istrazi protiv Azre Bašić. Kako kaže Knežević, ovaj hrabri čovek mnogo je propatio svedočeći protiv Azre.

– Na TV Sarajevo javno je govorio da je pred njegovim očima Bašićeva zaklala jednog Srbina 1992. godine u selu Liješće kod Dervente. Posle toga upućene su mu pretnje i čak je pucano na njegovu kuću u selu u opštini Doboj Istok (FBiH). On i njegova supruga Ivanka, samo zahvaljujući pukoj sreći, izbegli su smrt. Od Tužilaštva BiH zahtevamo da proširi istragu protiv Bašićeve, pošto postoje osnovane sumnje da je ona odgovorna za još najmanje dva brutalna ubistva – kaže, za “Novosti”, Knežević.

Autor: Ninko Đurić

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Mnoge Azre još na slobodi?!

Hrvatica zbog ratnih zločina nad Srbima izručena BiH

Hrvatica ubijala samo nožem | Jadovno 1941.

Azra Bašić će biti izručena BiH? | Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: