Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Mnoge Azre još na slobodi?!

Datum objave: nedelja, 27 novembra, 2016
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

U prijavama MUP RS dvocifren broj krvnica iz Posavine. U svakom logoru žene dokazivale “domoljublje” ubijanjem komšija

Azra Bašić
Azra Bašić

– Ne nadamo se nekoj spektakularnoj presudi u slučaju Azre Bašić. Jer njena “saborkinja” Indira Kamerić osuđena je na četiri godine, a Albina Terzić na tri i Marina Grubišić Fejzić u prvom stepenu na pet godina. Ovako male kazne dobile su, pre svega, zbog lošeg kvalifikovanja krivičnog dela. Od zločina navedenih u optužnici, tek za njih desetak odsto je utvrđeno da su krive, uprkos mnogobrojnim svedocima – ovako govori Nevenko Vraneš iz Centra za istraživanje ratnih zločina RS u Banjaluci.

Prema evidenciji Centra iz Banjaluke, za neopisive patnje više od 2.500 srpskih logoraša 1992. i 1993. u Posavini, pred Sudom BiH odgovaralo je petoro Hrvata koji su dobili 31 godinu robije. Pred entitetskim sudom BiH zasad je optuženo 11 Hrvata, a dvojica su osuđena na sedam godina. Najveću kaznu dobio je Josip Tolić – 10 godina, i on je bio sinonim za ubistva, silovanja, premlaćivanja Srba u posavskim logorima 1992. i 1993. Suđeno mu je po 12 tačaka optužnice, a na procesu je “otpalo” njih sedam koje su ga osnovano teretile za doživotnu robiju. Azra Bašić, sudeći prema dosadašnjoj praksi sudova u BiH, posle suđenja može i na slobodu. Jer provela je pet godina u američkom pritvoru, suđenje će trajati oko dve godine, a kazna će zavisiti od kvalifikacija u optužnici.

Međutim, nije Bašićeva poslednja žena iz korpusa hrvatskog naroda (za kojom postoji prijava MUP) koja se tereti za najstrašnije iživljavanje nad Srbima u 54 posavska zatvora. “Novosti” saznaju da je broj žena za kojima se traga – dvocifren. Nije bilo hrvatskog logora u Posavini u koji nije dolazilo po nekoliko njih u uniformama HV i HVO da “pokažu domoljublje” tukući dojučerašnje komšije Srbe. Mnoge od takvih napustile su BiH nedavno, pošto su uhapšene Indira Kamerić, Albina Terzić i Marina Grubišić Fejzić, i kriju se u regionu.

PRAVNA KVALIFIKACIJA

– Kod kvalifikacija krivičnog dela za hrvatske i bošnjačke zločine ne možete naći optužnicu za genocid ili zločin protiv čovečnosti – kaže Nevenko Vraneš. – Takve najteže kvalifikacije krivičnih dela u sudovima BiH imate samo protiv Srba. Kada se sudi Hrvatima i Muslimanima, to su, maksimalno, optužnice za zločine protiv civilnog stanovništa, za šta se izriču manje kazne. Azrinu optužnicu tek treba da vidimo.

– U logoru u Donjoj Mahali, u Orašju, gde su nas ustaše držale od maja 1992, dolazilo je najmanje pet Hrvatica u unifirmama HVO, i to se uvek događalo u večernjim satima, često posle ponoći. Ulazile su u logor u pratnji muškaraca, i svi su uvek bili pijani. Najčešće su ih u Donju Mahalu dovodili zatvorski čuvari, a onda bi usledile orgije – navodi M. D., kome je odsečen testis u jednoj takvoj “ustaškoj zabavi” 1992. u logoru u Orašju.

Ovog čoveka “zatekli smo telefonom” u redu za lekara u Banji u Tesliću. Težak je invalid, i svedok ukoliko zlotvorku iz Orašja Elviru Hadžiomerović privedu pravdi.

– Elvira je bila u logoru evidentičar. Uvek kada joj se prohtelo tukla je prvog koga je videla. Mene je kastrirala nožem jedne noći. Njih nekoliko, svi pijani, prvo su me tukli čizmama u mošnice, a kada sam pao, muškarci su me skinuli, a Hadžiomerovićeva je izvadila nož. Za razliku od njene druge žrtve Gruje Džajića, koga je kastrirala 29. januara 1993, ja sam preživeo. Sem Elvire, u logore u Orašju dolazilo je najmanje još pet žena monstruma.

Ovaj čovek govori da je amazonka donedavno mirno živela u Orašju. Viđao ju je posle rata dolazeći u okolinu ovog gradića, dok je nameravao da obnovi kuću. To što ona nije bila uhapšena uticalo je na to da ognjište ne obnavlja u ovom delu Bosne.

Zarobljeni Srbi u Lori

TRI MARINE IZ DRETELjA, GORA OD GORE

NA suđenju Marini Grubišić Fejzić, zatvorskoj čuvarki iz logora u Dretelju, koja je takođe osuđena za seksualna iživljavanja, premlaćivanja i slično na pet godina zatvora, svedok odbrane, vojnih HVO Dejan Danac rekao je kako je ova Marina u stvari bila “pravi dobrica” u poređenju s Marinom iz Osijeka (koja još nije uhapšena).

Ta “zla” Marina zabadala je srpskim logorašima noževe u glavu, sekla im polne organe… U Dretelju su bile ukupno tri Marine.

Autor: Dragan Vujičić

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Hrvatica zbog ratnih zločina nad Srbima izručena BiH

Hrvatica ubijala samo nožem | Jadovno 1941.

Azra Bašić će biti izručena BiH? | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top