Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Mnoge Azre još na slobodi?!

Datum objave: nedelja, 27 novembra, 2016
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

U prijavama MUP RS dvocifren broj krvnica iz Posavine. U svakom logoru žene dokazivale “domoljublje” ubijanjem komšija

Azra Bašić
Azra Bašić

– Ne nadamo se nekoj spektakularnoj presudi u slučaju Azre Bašić. Jer njena “saborkinja” Indira Kamerić osuđena je na četiri godine, a Albina Terzić na tri i Marina Grubišić Fejzić u prvom stepenu na pet godina. Ovako male kazne dobile su, pre svega, zbog lošeg kvalifikovanja krivičnog dela. Od zločina navedenih u optužnici, tek za njih desetak odsto je utvrđeno da su krive, uprkos mnogobrojnim svedocima – ovako govori Nevenko Vraneš iz Centra za istraživanje ratnih zločina RS u Banjaluci.

Prema evidenciji Centra iz Banjaluke, za neopisive patnje više od 2.500 srpskih logoraša 1992. i 1993. u Posavini, pred Sudom BiH odgovaralo je petoro Hrvata koji su dobili 31 godinu robije. Pred entitetskim sudom BiH zasad je optuženo 11 Hrvata, a dvojica su osuđena na sedam godina. Najveću kaznu dobio je Josip Tolić – 10 godina, i on je bio sinonim za ubistva, silovanja, premlaćivanja Srba u posavskim logorima 1992. i 1993. Suđeno mu je po 12 tačaka optužnice, a na procesu je “otpalo” njih sedam koje su ga osnovano teretile za doživotnu robiju. Azra Bašić, sudeći prema dosadašnjoj praksi sudova u BiH, posle suđenja može i na slobodu. Jer provela je pet godina u američkom pritvoru, suđenje će trajati oko dve godine, a kazna će zavisiti od kvalifikacija u optužnici.

Međutim, nije Bašićeva poslednja žena iz korpusa hrvatskog naroda (za kojom postoji prijava MUP) koja se tereti za najstrašnije iživljavanje nad Srbima u 54 posavska zatvora. “Novosti” saznaju da je broj žena za kojima se traga – dvocifren. Nije bilo hrvatskog logora u Posavini u koji nije dolazilo po nekoliko njih u uniformama HV i HVO da “pokažu domoljublje” tukući dojučerašnje komšije Srbe. Mnoge od takvih napustile su BiH nedavno, pošto su uhapšene Indira Kamerić, Albina Terzić i Marina Grubišić Fejzić, i kriju se u regionu.

PRAVNA KVALIFIKACIJA

– Kod kvalifikacija krivičnog dela za hrvatske i bošnjačke zločine ne možete naći optužnicu za genocid ili zločin protiv čovečnosti – kaže Nevenko Vraneš. – Takve najteže kvalifikacije krivičnih dela u sudovima BiH imate samo protiv Srba. Kada se sudi Hrvatima i Muslimanima, to su, maksimalno, optužnice za zločine protiv civilnog stanovništa, za šta se izriču manje kazne. Azrinu optužnicu tek treba da vidimo.

– U logoru u Donjoj Mahali, u Orašju, gde su nas ustaše držale od maja 1992, dolazilo je najmanje pet Hrvatica u unifirmama HVO, i to se uvek događalo u večernjim satima, često posle ponoći. Ulazile su u logor u pratnji muškaraca, i svi su uvek bili pijani. Najčešće su ih u Donju Mahalu dovodili zatvorski čuvari, a onda bi usledile orgije – navodi M. D., kome je odsečen testis u jednoj takvoj “ustaškoj zabavi” 1992. u logoru u Orašju.

Ovog čoveka “zatekli smo telefonom” u redu za lekara u Banji u Tesliću. Težak je invalid, i svedok ukoliko zlotvorku iz Orašja Elviru Hadžiomerović privedu pravdi.

– Elvira je bila u logoru evidentičar. Uvek kada joj se prohtelo tukla je prvog koga je videla. Mene je kastrirala nožem jedne noći. Njih nekoliko, svi pijani, prvo su me tukli čizmama u mošnice, a kada sam pao, muškarci su me skinuli, a Hadžiomerovićeva je izvadila nož. Za razliku od njene druge žrtve Gruje Džajića, koga je kastrirala 29. januara 1993, ja sam preživeo. Sem Elvire, u logore u Orašju dolazilo je najmanje još pet žena monstruma.

Ovaj čovek govori da je amazonka donedavno mirno živela u Orašju. Viđao ju je posle rata dolazeći u okolinu ovog gradića, dok je nameravao da obnovi kuću. To što ona nije bila uhapšena uticalo je na to da ognjište ne obnavlja u ovom delu Bosne.

Zarobljeni Srbi u Lori

TRI MARINE IZ DRETELjA, GORA OD GORE

NA suđenju Marini Grubišić Fejzić, zatvorskoj čuvarki iz logora u Dretelju, koja je takođe osuđena za seksualna iživljavanja, premlaćivanja i slično na pet godina zatvora, svedok odbrane, vojnih HVO Dejan Danac rekao je kako je ova Marina u stvari bila “pravi dobrica” u poređenju s Marinom iz Osijeka (koja još nije uhapšena).

Ta “zla” Marina zabadala je srpskim logorašima noževe u glavu, sekla im polne organe… U Dretelju su bile ukupno tri Marine.

Autor: Dragan Vujičić

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Hrvatica zbog ratnih zločina nad Srbima izručena BiH

Hrvatica ubijala samo nožem | Jadovno 1941.

Azra Bašić će biti izručena BiH? | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top