fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

30 ГОДИНА ОД ОТВАРАЊА ХЕРЦЕГОВАЧКИХ ЈАМА (ВИДЕО)

Почетком јесени 1990. године отворене су двије јаме Ржани до и Пандурица, на подручју Љубиња. Јама Капавица није ни била забетонирана.

Јама Капавица

Из њих изнете кости Срба убијених у јуну 1941. Кости из Капавице сахрањене су у гробници недалеко од јаме. Жртве из Пандурице су сахрањене на гробљу поред цркве Пресвете Богородице у Љубињу, у посебну гробницу, а оне из Јагодњаче Рржани до, положене су у новоизграђену спомен капелу у селу Величанима, Попово поље.

У то вријеме биле су току припреме за отварање Шурманачке и других јама у Доњој Херцеговини, о чијим почецима говори овај филм:

https://youtu.be/ZxPXz7V3H-c

Од 1974.године родбина жртава је почела да организовано,на датуме страдања, у колонама аутомобила, посећује јаме, пролазећи притом кроз усташка села. Ипак, од 1947. до1990.године, није било дозвољавано свештеницима да на јамама служе парастосе. Пребиловчани су 6.август, датум страдања нејачи у Шурманачкој јами, почели да поштују као празник. У пољу тога дана не би радили ништа, а запослени су узимали слободан дан.

Када је, пред неизбежним сломом, титоистичка власт ослабила, Пребиловчани су у октобру 1990. године поднели захтев за отварање Шурманачке јаме и покренули акцију за изградњу спомен-цркве у селу у чијој би се крипти сахраниле кости жртава. Придружила су им се ускоро и друга села, захтевајући да се отворе и остале јаме и да се све жртве сахране у Пребиловцима.

У правом устанку, спонтаном и ненасилном, уз изузетно добру организованост и пожртвовање, крајем 1990. и почетком 1991.године, отворене су јаме: Голубинка и јама у Бениној огради,обе у Шурмамцима, Бивоље брдо, Кукауша доња и горња, Хаџибегов бунар и Градина, обе у Хутову, Голубинка у Прењу, Јасоч, Голубнка на Поплату, Голубинка и Рудине у Прењу, Звекалица у Опличићима и Видоња.

Јама Гавраница није била бетонирана, а кости жртава су неколико година раније извађене и сахрањене у Горњем Храсну. Остале су неотворене јама Барев до код Шћепан Крста, Бодирогина јама у Поплату, јама Губавица и више јама у западној Херцеговини: Хумац, Међугорје, Витаљина, Служањ, Церно…

Мошти монаха и искушеника, пренете су из Видоње у манастир Житомислић, где су у фебруару 1991.године свечано сахрањене. Извађене кости усташких жртава из других отворених јама, су опране и пренете у Пребиловце, где су уз даноноћно дежурство, боравиле у згради Дома културе више од 8 месеци.За то време изграђени су темељи Спомен-цркве посвећене Сабору српских светитеља и пребиловачких мученика са криптом и великим мермерним ћивотом у њој.

Ту су свечано пренете и положене 4.августа 1991. године на 50- годишњицу страдања…”

Миленко Јахура: Преглед страдања Срба Доње Херцеговине у Геноциду Независне Државе Хрватске 1941- 45. године (објављено у Зборнику Међународне конференције о Јасеновцу 2014.год.)

Извор: Слободна Херцеговина

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: