Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

3. jun 1941. – Danas 76 godina od zločina genocida NDH nad Srbima u Hercegovini

Spomenik žrtvama u Rankovcima - FOTO: SND Prebilovci
Spomenik žrtvama u Rankovcima
– FOTO: SND Prebilovci

U nevesinjskom srezu napad ustaša na selo Donji Drežanj i prvi oružani otpor Srba

Zločinačka orgija Franje Sudara je 3. juna namjeravala da u Donjem Drežnju ponovi masakar nad Srbima kakav je prethodnog dana izvršila u Udrežnju. Ali, vijest o pokolju u Udrežnju se već bila raširila jer su koljači to bučno proslavili u nevesinjskom hotelu i kafanama najavljujući novi pokolj u Donjem Drežnju. Među mještanima ovog sela proradila je ustanička krv predaka iz starih nevesinjskih buna. Pravilno su procjenili da bez otpora, Srbima nema opstanka u NDH. Dočekali su ustaše paljbom iz 40 pušaka.

Otpor su predvodili solunski dobrovoljac i nosilac Karađorđeve zvijezde Tomo Ivković i podoficir Obren Ivković. Prethodno, nejač, stoku i stvari koje su mogli ponijeti sklonili su u brdo. Dočekani kuršumima, ustaše su pobjegle ali su se poslije podne vratili, znatno ojačani. Zbog nedostatka municije, ustanici su odlučili da se povuku.

Zločinci su upali u selo u ubili sve što su zatekli- bolesnu staricu Todoru Ivković, kojoj su pucalu u usta. Ubili su i Cvijetu Ivković i njeno dijete Anđelu od godinu dana, koju su stavili na majčine rasječene grudi i Branka Stajića, mladića iz susjednog sela.

U ljubinjskom srezu, Togonalov zločin u Rankovcima

Predvodnik zlikovaca Leon Togonal je u Ljubinjskom srezu činio zvjerstva nad srpskim civilima paralelno sa onim što je njegov brat Herman činio u  Gatačkom kraju, koji je ubistvom Blagoja Šarovića u Stepenu krenuo u pripremu masovnog pokolja na Korićkoj jami.

Dan kasnije Leon Togonal je krenuo da sprema jednako težak masakar u Kapavičkoj jami, istočno od Ljubinja. Krećući u hajku na Srbe on je u selu Rankovcima, kod same raskrsnice puteva ušao u kuću  srpskog domaćina Mitra (Jefte)  Milojevića. To je bio najčestitiji i najugledniji domaćin u cijelom kraju. Za primjer domaćoj ustaškoj  zločinačkoj bagri, ubio je nedužnog čovjeka u kući u koju ga je ovaj primio, pred drugom čeljadi.

Potom je poručio: „Tko neće ovako ubijati Srbe, bit će ubijen!“

Naravno, onima oko njega nije trebala ni prijetnja, ni molba, da uskoče u krvavo kolo.

Kuća Milojevića , mjesto zločina
Kuća Milojevića , mjesto zločina

Priredio: Milenko Jahura, SND Prebilovci

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 03. juna 2016. godine.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: