Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

13. april 2016. – 75. godišnjica Hortijevske okupacije Bačke

Prozor iz Miletićeve ulice u Novom Sadu

Na današnji dan, pre 75 godine, okupatorske jedinice mađarskog regenta (namesnik) Mikloša Hortija dovršile su okupaciju Bačke, nakon što su prethodnog dana prešle državnu granicu Kraljevine Jugoslavije.  Naime, po proglašenju takozvane “Nezavisne “države” Hrvatske”, mađarska vlada je na svojoj sednici konstatovala pravni nestanak Kraljevine Jugoslavije sa kojom je pet meseci ranije potpisala „Sporazum o večnom prijateljstvu“.  Pod izgovorom da su bački Mađari ugroženi od Srba, Hitlerov saveznik Horti je izdao nalog o zaposedanju „južnih krajeva“.  Mađarski premijer, grof Pal Teleki, koji je stavio svoj potpis na „Sporazum o večnom prijateljstvu“, počinio je samoubistvo.  U oproštajnoj poruci Hortiju naveo je da nijedna reč propagande o navodnim srpskim progonima Mađara i Nemaca nije tačna i da nije uspeo da spreči Hortijevu saradnju sa nacističkom Nemačkom.  Ocenio je da će Mađari, kao Hitlerovi saveznici, postati lešinari i najprljavija nacija.  Troipogodišnja okupacija Bačke dokazala je tačnost te ocene.

Na današnji dan, pre 75 godina, okupatorska vojska je 13. aprila 1941. okončala okupaciju Bačke ušavši u Novi Sad, gde je odmah zapuškarala po krovovima kuća u Salajki izmislivši sukob sa (nepostojećim) četnicima.  Po istom scenariju, u drugim mestima Bačke i Baranje, okupator je pobio 3.500 nenaoružanih građana.  Nijedno bačko mesto ne obeležava aprilski pogrom Srba 1941.  U Novom Sadu je tih prvih dana okupacije pobijeno 720 građana, većinom Srba.  Njihova zajednička grobnica bagerom je razrovana 90-tih godina da se na tom delu Almaškog groblja sagradi deonica puta.  Svoja zlodela hortijevska vlast krunisala je aprila 1944. kada je preostale bačke Jevreje deportovala u nacističke logore smrti!

Do kraja okupacije Bačke, oktobra 1944., istrebljena je polovina njenog stanovništva (oko 100.000).  Kolonisti koji nisu proterani zatočeni su u koncentracioni logor za Srbe Šarvar, gde je izdahnulo 8.021 duša od gladi, zime i prljavštine; nebrojeni muškarci, prisilno mobilisani u „radne bataljone“, skončali su od zime i gladi na Istočnom frontu; 42.000 bačkih Srba je isporučeno u Jasenovac!  Zversko lice Hortijevog Genocida svedoče stravične posledice januarskog pokolja 1942. u južnoj Bačkoj (takozvana Racija), kada su se na meti našli Srbi i Jevreji (na etničkoj i verskoj osnovi), pojedini Romi (na rasnoj i verskoj osnovi) i bilo ko drugog porekla (na ideološkoj osnovi) ko se protivio nacizmu i ubijanju komšija i rođaka!

Juna 2013. godine, čim je Narodna skupština usvojila deklaraciju o osudi posleratnih genocidnih akata državnih organa Jugoslavije protiv nevinog mađarskog civilinog stanovništva, Aleksandar Veljić je na adresu predsednika Narodne skupštine uputio predlog istovetne osude genocidnih akata državnih organa Hortijeve Mađarske od aprila 1941. do oktobra 1944. protiv nevinog civilnog stanovništva Bačke!  Odgovora nije bilo!  Da zločinac Horti ne bi ostao neosuđen, na večitu sramotu ove zemlje i njenih zakonodavnih tela u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji, građani koji poštuju istorijsku istinu su 23. januara 2015. na novosadskom Štrandu proglasili narodnu presudu Miklošu Hortiju za počinjeni zločin genocida koji ne zastareva.  Narodna presuda, doneta na osnovu člana 194 Ustava Republike Srbije, navodi oblike istrebljenja koje je počinio taj Hitlerov saveznik.  Jedan oblik istrebljenja bila je “Racija” u Novom Sadu.  Od preko 5.000 Žrtava, koje su 23. januara 1942. bačene pod led na novosadskom Štrandu, utvrđen je identitet 780 od preko 3.000 istrebljenih Srba, 1.363 Jevreja, 56 Mađara, 31 Hrvata, 23 Nemaca, 22 Rusa, 21 Slovaka, 8 Rusina, 5 Čeha, 4 Slovenca, 4 Poljaka, 3 Bunjevca, 1 Bugarina, 1 Grka, 1 Rumuna i 1 muslimana.

Usled nedostatka normalnog obrazovnog programa, nezainteresovanosti današnjih generacija, prećutkivanja starijih generacija, stravične posledice mađarske okupacije iščilele su iz istorijskog pamćenja, a današnji revizionisti istorije rade na tome da optuže Žrtve da su krive za pogrome koje je u Bačkoj sproveo mađarski okupator.

Novi Sad, 13. april 2016.

                                           Aleksandar Veljić

Vezane vijesti:

Zverstva u Miletićevoj ulici

Pripreme za novosadski pokolj

Kako sam preživeo »novosadsku raciju« – Ivan Ivanji

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: