fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Preživjela Jasenovac ubijena u „Oluji“

Među posmrtnim ostacima 17 ubijenih Srba u Hrvatskoj, koji su prije dva dana identifikovani u Zagrebu, nalaze se i posmrtni ostaci Julke Kostanjček /81/, koja je preživjela ustaški logor smrti Jasenovac u Drugom svjetskom ratu, a ubili su je pripadnici hrvatske vojske tokom akcije „Oluja“ 1995. godine, saopštio je Veritas.

Veritas (foto: veritas.org.rs)
Veritas (foto: veritas.org.rs)

Julka Kosanjček, rođena Koljanin, iz sela Drljače kod Siska, bila je sama u selu kada su u njega početkom avgusta 1995. godine upali pripadnici hrvatske vojske i ubili je.

Sve se dešavalo tokom akcije „Oluja“, odnosno napada hrvatske vojske na zaštićeno područje UN sektor „Sjever“ i „Jug“.

Starica je bila udata za Hrvata Stevu Kostanjčeka, a poslije muževljeve smrti živjela je kod kćerke u Drljačama.

Osim Kosanjčekove, prije dva dana u Zagrebu se identifikovani i posmrtni ostaci Jove Bursaća, blago retardiranog starca od 84 godine. Njega su pripadnici HVO-a ubili u njegovoj kući u rodnom selu Plavno kod Knina, u kome su, uključujući i zaselak Grubori, tokom i nakon „Oluje“ ubili 33 osobe prosječne starosti 68 godina.

Među identifikovanim su i posmrtni ostaci Ilije Šurkalovića /87/ ubijenog na Svetog Nikolu 1991. godine u Pakracu, koji se nalazio pod kontrolom hrvatskih vlasti.

Među posmrtnim ostacima 17 Srba ekshumiranih u proteklih 16 godina iz masovnih, zajedničkih i pojedinačnih grobnica na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine od 1991. do 1995. godine identifikovani su i Milan Novković, rođen 1910. godine iz Široke Kule kod Gospića, Milica Grozdanić, rođena 1926. iz Žegara kod Obrovca i Stana Trbojević, rođena 1920. godine iz Slušnice kod Slunja.

Identifikovani su i Stevan Vukšić, rođen 1955. iz Ljeskovca kod Dvora, Zdravko Novaković, rođen 1966. godine iz Veljunske Gline kod Slunja, Nebojša Popović, rođen 1956. godine iz Tomingaja kod Gračaca, Gojko Komazec, rođen 1938. iz Ervenika kod Knina i Velimir Rokvić, rođen 1938. iz Kožlovca kod Benkovca.

Identivikovani su i Nikola Subota, rođen 1945. iz Drniša, Nikola Torbica rođen 1955. iz Tiškovca kod Donjeg Lapca, Predrag Fundurlija rođen 1967. iz Bodegraja kod Okučana, Savo Mijić, rođen 1947. iz Lipika, Dušan Mandić, rođen 1973. iz Tušilovića kod Karlovca i Milan Miljuš, rođen 1940. iz Donjeg Lapca.

U proteklih 16 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica na području Hrvatske i bivše RSK ekshumirano je ukupno 1.396 posmrtnih ostataka srpskih žrtava, od čega su do sada identifikovana 1.003.

Na Veritasovom spisku nestalih još se nalaze 1.843 lica srpske nacinalnosti koja su nestala od 1991. do 1995. godine na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima su 1.303 civila, od kojih 506 žena.

Veritas raspolaže pouzdanim podacima za još oko 305 registrovanih grobnih mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci Srba stradalih na tom području, a koji već 21 godinu od rata, čekaju na ekshumacije isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane.

Komisija za nestala lica pri Vladi Srbije saopštila je u petak, da su DNK metodom u Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci 17 osoba, koji su ekshumirani u Zadru, Šibeniku, Kninu, Kukunjevcima, Žitniku i Gračacu.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

U Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci 17 Srba

Veritas: U Hrvatskoj muk o ekshumaciji Srba sa groblja u Zadru

Nemamo informacije za Zadar – Hrvati ignorišu registrovanje lokacije

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: