fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ДИВЉАЦИ: Бруталности и зверства које је аустроугарска војска чинила над Србима

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/macva_1914.jpg

Бруталности аустриjске воjске ниjе било краjа: стрељања, узимање талаца и депортациjе су само неке од злочина Аустроугара над Србима. Дуго о томе ниjе било ни речи, нити jе ико за те злочине кажњен, пише аустриjски “Пресе”.

Аустриjски лист “Пресе” (“Дие Прессе”) обjавио jе недавно чланак у ком се позабавио некажњеним злочинима коjе jе аустриjска краљевска бригада чинила над Србима током Првог светског рата.

“Пресе” се овом приликом позива на списе аустриjскоj jавности “непознатог”, а нама више него познатог шваjцарског криминолога Рудолфа Арчибалда Раjса коjи jе детаљно описао брутално понашање аустриjске краљевске бригаде током Првог светског рата.

Како наводи Пресе, бруталности аустриjске воjске ниjе било краjа: стрељања, узимање талаца и депортациjе су само неке од ствари коjе су Аустроугари чинили у рату, а дуго о томе ниjе било ни речи, нити jе ико за те злочине кажњен.

Арчибалд Раjс jе дошао у Србиjу 1914. године са циљем да као неутрални посматрач добиjе увид у ратну ситуациjу. Запрепашћен злочинама Аустроугара почео jе да бележи утиске у своj дневник. Његови извештаjи су jош исте године обjављени у Енглескоj, Францускоj и Шваjцарскоj.

У своjим мемоарима Раjс наводи како аустроугарска монархиjа жели да затре српски народ. Он оптужуjе Аустриjанце да су циљано кршили закон о оружаним сукобима, да су своjе становништво свесно хушкали против Срба и тако ширили мржњу. Редовно кршење људских права била jе свакодневица. Као jедан пример масакра, Раjс наводи масакр из августа 1914. године, када jе у jедном дану живот изгубило око 4.000 особа.

Први светски рат ће на Балкану остати упамћен по неочекиваноj и невероватноj бруталности коjа до тада ниjе забележена у историjи. Аустриjска пропаганда писала jе лажи и на таj начин уносила страх међу своjе воjнике како су Срби лукави, брутални и велики фанатици. Воjници су добиjали jасан налог да убиjаjу затворенике, па чак и случаjне пролазнике коjи су им деловали сумњиво, а неретко су њихова мета били и недужни цивили.

Аустриjанци су за злочине кривили српску паравоjску и тако правдали своjе већ раниjе обjављене лажи. Аустриjа се до сада ниjе бавила своjом прошлошћу и нико од воjника или учесника Првог светског рата ниjе кажњен за злочине против српског народа.

Извор: Intermagazin

 

Везане виjести:

Велики рат 1914. -1918. – поруке човечанству – Jadovno 1941.

На Текеришу, 100 година касниjе

Ђачки велеиздаjнички процес

Берлинска режиjа и бечка продукциjа за велику трагедиjу двадесетог века

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: