fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 23 ГОДИНЕ ОД СТРАДАЊА СРБА У СИЈЕКОВЦУ 26. МАРТА

Састанак организационог Одбора за обиљежавање годишњице страдања Срба у Сиjековцу

Састанак организационог Одбора за обиљежавање годишњице страдања Срба у Сиjековцу


У Сиjековцу ће 26. марта служењем Свете литургиjе у цркви Свете великомученице Огњене Мариjе почети обиљежавање 23 године од страдња Срба у овом мjесту у општини Брод.

Програмом jе предвиђено да ће литургиjа бити служена са почетком у 9.00 часова, за 10.30 предвиђен jе парастос погинулим српским цивилима, а у 11.00 полагање виjенаца на спомен-плочу.

Након тога услиjедиће обраћање званичника и духовни програм.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традициjе значаjних историjских догађаjа уврстио jе страдање Срба у Сиjековцу у календар значаjних историjских датума и обиљежавање тог страдања jе од републичког значаjа, изjавио jе предсjедник Пододбора за обиљежавање значаjних историjских догађаjа Велимир Дуњић.

Дуњић се данас састао у општини Брод са представницима локалне власти, Цркве, борачке популациjе, полициjе и других институциjа и установа бродске општине.

Он jе подсjетио да су 26. марта 1992. године регуларне снаге Хрватске, такозване Зенге и муслиманско-паравоjне формациjе, потомци усташа и припадника злогласне Ханџар дивизиjе, извршили стравичан злочин над цивилним становништвом у Сиjековцу и тиме jе званично почео рат у БиХ.

Дуњић jе додао да треба имати у виду да су Срби страдали почетком 1992. године у Сиjековцу, затим на Купресу, Чардаку код Дервенте, нападима на припаднике регуларне воjске ЈНА у Добровољачкоj улици у Сараjеву и у Тузли и да jе евидентно ко jе започео рат у БиХ.

„Срби су проглашени агресорима у своjоj земљи, а занемарена jе важна чињеница да су регуларне снаге друге државе ушле на нашу териториjу и чиниле злочине“, нагласио jе Дуњић.

Регуларне снаге Хрватске, заjедно са паравоjним муслиманско-хрватским формациjама из тадашње Републике БиХ, извршиле су стравичне злочине у неколико наврата током 1992. године у селу Сиjековац, општина Брод, звjерски усмртивши 46 цивила, углавном жена, дjеце и стараца

Потресна jе судбина Јована Зечевића коjи jе убиjен у своjоj кући заjедно са три сина, као и судбина Луке Милошевића коjи jе убиjен заjедно са своjа два сина, чиме jе потврђена чињеница да jе ибиjање Срба у Сиjековцу била испланирана акциjа, са намjером да се униште комплетне породице.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

Масакр у селу Сиjековцу – Jadovno 1941.

Сиjековац: Злочин без казне – Jadovno 1941.

POČELO OBILJEŽAVANJE STRADANJA SRBA U SIJEKOVCU …

Годишњица злочина над српским цивилима у Сиjековцу …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: