fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Препуна сала на свечаној промоцији енциклопедије Catena mundi!

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/posjecenost-catena-mundi.jpg

Пред близу више хиљада присутних, у препуноj Великоj дворани Коларца, одржана jе величанствена промоциjа енциклопедиjе Catena mundi – наjвећа књижевна промоциjа у последњих неколико децениjа у Србиjи.

Упркос тешким временима за српску културу, у уторак, 21. октобра, читаоци наше издавачке куће jош jедном су показали да наше књиге ствараjу посвећенике. Пред више хиљада присутних, у препуноj Великоj Дворани Коларца одржана jе величанствена промоциjа енциклопедиjе Catena mundi.

Гужва се створила готово пола сата пре почетка програма. Броjни заинтересовани разгледали су изложене књиге, нестрпљиво чекаjући да водитељ, Вjера Муjовић, глумица Народног позоришта, започне програм. Промоциjа, заправо догађаj у режиjи ђакона Ненада Илића, састоjала се од кратких филмова на поjедине теме Catene, после коjих су наступали говорници.

Публици се, после филма о виначанском писму, први обратио Александар Петровић – Аца Селтик. Он jе, на енергичан и занимљив начин причао о потрази за аутентичном историjом Срба и Словена и храбрости да се до ње дође.

О православљу у енциклопедиjи и временима у коjима се ова књига поjављуjе беседио jе Владимир Димитриjевић: „Прво издање ове књиге поjавило се у наjтежим временима, када се она нашла на барикадама грађанског рата 1992. године – подсетио jе Димитриjевић. – И ниjе чудо што jе баш данас, на обележавање дана погибиjе ђака на Шумарицама, промоциjа другог издања. Опет се води рат против српског народа и Catena jе ту да подсети да научимо пjесан jер jе у њему избављење.“

Пошто jе част да енциклопедиjу отвори своjим текстом припала Владети Јеротићу, после кратког филма о вековима српских сеоба, публици се обратио академик Владета Јеротић. Сеобе су, истиче Јеротић, пут ка зрелости jедног народа, и вечито искушење Срба да се расипаjу и цепаjу.

Ратко Дмитровић, генерални директор и главни уредник Компаниjе „Новости“, говорио jе на потресну тему усташких злочина. – Изузетна ми jе част била када сам пре више од двадесет година добио позив од Киjука да напишем текст за ову енциклопедиjу. Тада сам као наjмлађи аутор писао о ономе што jе било актуелно политичком животу Срба. Данас ми jе jош већа част када сам на овом месту и о томе говорим пред овако угледним људима – каже Дмитровић.

Један од ретких аутора коjи jе у енциклопедиjи заступљен са два текста, Коста Чавошки, говорио jе о српском народу у комунистичкоj Југославиjи. СФР Југославиjа jе, као држава, направљена простим усменим договором комуниста, при чему су српски комунисти, за разлику од других, радили против интереса свога народа.

Последњи говорник, Бранимир Нешић, директор наше издавачке куће, беседио jе о таjни пшеничног зрна – чињеници да упркос свом одсуству, Catena испуњавала своjу мисиjу, створила jе своj култ коjи се данас проjављуjе. „Catena jе саборно место свих за коjе нема већег бола него данас волети своjу Отаџбину, и за коjе jе та љубав наjвећи крст.“

На краjу промоциjе уручена су специjална издања добротворима и покровитељима енциклопедиjе и издавачке куће, као и породици Предрага Драгића Киjука. Као специjални гост наступио jе и драмски уметник Петар Божовић, а након промоциjе, аутори осталих издања ове издавачке куће потписивали су своjе књиге заинересованим читаоцима.

Вече jе завршено видео снимком Киjукове беседе о таjни поезиjе.

 

Извор: Catena Mundi

Везане виjести:

Свечана промоциjа Catene mundi на Машинцу

ВИДЕО ПОЗИВ: Дођите на свечану промоциjу енциклопедиjе Catena mundi

Catena mundi и Двери након Бањалуке у Љубљани

Бранимир Нешић: Catena mundi jе “национална библиjа“ коjа открива таjну историjу Срба

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: