fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Хрватска власт изједначава жртве и злочинце

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/jadovno2.jpg

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта оцијенио је да је срамотна одлука хрватске власти да се истовремено положи вијенац на стратишту у Јадовном, гдје је побијено око 40.000 Срба, Јевреја и Рома, и код јаме Јазовка на Жумберку, гдје су покопане усташе, јер се на тај начин изједначавају жртве и злочинци.

„Тај чин хрватске власти представља наставак рехабилитације усташтва и Независне Државе Хрватске која је била злочиначка творевина и највјернији савезник нацистичке Њемачке“, истакао је Линта у саопштењу.

Он наглашава да се поставља питање на шта би личило када би нека делегација на комеморацији жртвама концлогора Дахау истовремено одала почаст убијеним СС-овским чуварима које су, након предаје, побили
амерички војници и преживјели логораши.

„Поставља се питање да ли би наведени чин, ако би до њега икада дошло, био назван цивилизацијски као што је господин /предсједник Сабора Хрватске / Јосип Леко назвао полагање вијенаца у Јадовном и код Јазовке или би изазвао оштре осуде у европској и свјетској јавности“, наводи Линта.

Хрватска делегација предвођена Леком, министром ратних ветерана Предрагом Матићем и изаслаником хрватског предсједника Иве Јосиповића, вијенце је положила поводом обиљежавања 23. августа као европског Дана сјећања на жртве стаљинизма и нацизма.

Извор: БН Телевизиjа

 

Везане виjести:

„Свети Алоjзиjе” и Срби

УВРЕДА И ПРИЈЕТЊА СРБИМА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: