fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Идеолошки обојена истораија не може заташкати истину о злочинима

Novosadska racija

Предсjедник Друштва за очување сjећања на Холокауст Александар Вељић тврди да jе идеолошки обоjена послиjератна историjа заташкала чињеницу да jе у злогласноj „Рациjи“ из 1942. године, злочиначкоj акциjи мађарске окупационе воjске на подручjу Бачке, убиjено 12 763 недужних људи.

„Мађарски народни посланик из тог времена Ендре Баjчи Жилински, дошао jе до непобитних сазнања да су у jануару 1942. године припадници мађарске окупационе воjске побили у Бачкоj 12 763 недужних људи“, навео jе Вељић у саопштењу.

Он jе додао да се Жилински позвао на мађарске воjне изворе из времена када jе и почињен jедан од наjвећих фашистичких злочина у Другом свjетском рату.

„Окупатор jе, према наводима Жилинског, коjи се позива на мађарске воjне изворе, те стравичне злочине чинио у троуглу Дунава и Тисе у Бачкоj, кад jе убиjао и под лед Дунава бацао недужне људе, старце, жене и децу. Идеолошки обоjена послератна историjа заташкала jе и знатно умањила броj жртава. Нажалост, откривена истина о злочинима његових сународника у Бачкоj, Жилинског jе коштала живота“, навео jе Вељић.

Он истиче да су подаци Жилинског добили потврду у недавно откривеном чланку Нилса Хорнеjа у шведском листу „Социjадемократа“ од 12. октобра 1943. године у коме се наводи да jе у „Рациjи“ погубљено више од 10 000 недужних Срба.

Наводећи да jе Хорнеj те податке добавио од мађарских званичника и избjеглица из Бачке, Вељић додаjе да на свjетлост дана излазе подаци и о броjу jевреjских жртава незапамћеног геноцида у Бачкоj.

„Ових дана откривен jе и извор о броjу jевреjских жртава у књизи `Југословени у мађарским затворима и логорима 1941-1945` из пера бившег предсjедника новосадске Јевреjске општине Владислава Ротбарта, коjи у књизи спомиње око 2 000 Јевреjа коjи су убиjени током такозваних рациjа jануара 1942. године“, подсjећа Вељић.

Таj напис, наводи Вељић, подудара се са подацима о 1 708 идентификованих Јевреjа и сазнањем да jе у Новом Саду боравило око 300 jевреjских емиграната из земаља под нацистичком окупациjом. „Њихов идентитет углавном ниjе познат, а као странци, и Јевреjи су у Рациjи били на мети за одстрел“, додаjе Вељић.

Он наводи да jе до сада идентификовано 545 других жртава стравичног злочина мађарских фашиста из 1942. године.

„Идентификоване су 83 ромске жртве Рациjе и оне никако не представља коначан броj погубљених, jер нема података о убиjеним новосадским Ромима, нити о већини жртава из 50 ромских породица у Мошорину. Такође ниjе познат идентитет око 150 погубљених кисачких Словака у тоj рациjи“, навео jе Вељић.

Приликом обиљежавања годишњица овог злочина у Новом Саду, покраjинске и градске власти навеле су податак да jе у злогласноj „Новосадскоj рациjи“ мађарских фашиста из jануара 1942. године побиjено до 1 300 невиних Јевреjа, Срба и Рома.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: