Пукиш: парастос за жртве муслиманско-усташког злочина

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/pukis_spomen_ploca.jpgУ Меморијалном центру“Стара вода“ у насељу Пукиш, на размеђи општина Брчко, Челић и Лопаре, у понедјељак 24. новембра 2014. године служен је молитвени помен за 104 невине српске жртве из села Миросаваца у општини Лопаре које су 27. новембра 1941. године на звјерски начин ликвидирале муслиманске усташе из сусједних Челића и Кораја.

Међу уклесаним именима жртава је 64-оро Јовановића, а 68-годишњи Радивоје, данас најстарији потомак ове породице памти и преноси, како каже, научено из бакине приче.

„Покупили су их 26. новембра под изговором да их са ратног подручја воде на сигурно. Преноћили су у Челићу, а сутрадан поклани на „Старој води“. Један од заробљених, тада дјечак, успио је побјећи, а умро је након овога рата. Међу жртвама је било највише дјеце и младића, а свих 104 су цивили из Миросаваца“, каже Радивоје Јовановић и додаје да је најмлађа жртва био братић његовог оца Јово Јовановић, беба од шест мјесеци.

Начелник општине Лопаре Радо Савић, који је положио цвијеће на споменичка обиљежја жртвама овог злочина и тројици бораца Војске РС палих у одбрамбено-отаџбинском рату, изразио је захвалност СПЦ која је, како је рекао, „истински чувар успомене на 104 миросавачка мученика и све пострадале у борби за српску слободу и отаџбину“.

 

Извор: Е-Brcko

 

Везане вијести: