СЈЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКО СТРАДАЊЕ МЛАДЕ КРАЉЕВЕ ВОЈСКЕ

Посмртни остаци Срба у јами Понор код Миљевине

Посмртни остаци Срба у јами Понор код Миљевине

Код јаме Понор у Миљевини код Фоче, у недјељу 28. јуна, биће служен помен за више хиљада припадника Југословенске војске у отаџбини, који су на том мјесту страдали у мају 1945. године.

Према подацима Удбе, на подручју Фоче и Калиновика, прије 70 година убијено је 9.000 људи, углавном голобрадих младића из Шумадије и цивила из њихове пратње, док процјене новијих истраживача помињу од 10.000 до чак 25.000 убијених.

Младићи, које је Југословенска војска у отаџбини мобилисала у септембру 1944. године, већином су стрељани након предаје, као ратни заробљеници, а највећа гробница налази се у јами Понор у близини цркве и рудника у Миљевини.

Деценијама након Другог свјетског рата, страдање младих краљевих војника у Миљевини била је табу тема, а њихова имена завођена су у архиве у Србији под шифром "нестао у Босни" или "стрељан у Босни", без прецизнијих података.

Сличну судбину имали су и црногорски четници Павла Ђуришића који су са неколико хиљада цивила пошли из Црне Горе према Аустрији, а страдали су у Словенији.

Помен парастос у Миљевини за припаднике војске Драже Михаиловића, али и за све погинуле српске борце у одбрамбеним ратовима, на Видовдан у 17.00 часова, организују Црквена општина миљевинска и Борачка организација Фоча.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Желим да моје дијете, никада не доживи оно што смо ми и наши ...

промовисана монографија погинулих бораца и цивила

ОБИЉЕЖЕНЕ 22 ГОДИНЕ ОД СТРАДАЊА СРПСКИХ БОРАЦА ...