Датум и вријеме објављивања: 10.9.2011 8:43

СУД У КАРЛОВЦУ ДОНИО РЈЕШЕЊЕ О ОБНОВИ ПОСТУПКА

Mile Dakić

БАЊАЛУКА, 9. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Жупанијски суд у Карловцу донио је рјешење о обнови судског поступка у случају професора Милета Дакића, потврдио је данас Срни његов адвокат у Хрватској Љубиша Драгељевић.
"Очекујемо да ће Суд почетком идуће седмице по службеној дужности донијети рјешење о притвору или евентуално Дакићевој одбрани са слободе", навео је Драгељевић.
Он је подсјетио да је Дакић, који се тренутно налази у болници за лица лишена слободе у Загребу, до сада имао статус лица на издржавању казне, односно осуђеника.
Драгељевић је рекао раније да његов клијент у Хрватској у одсуству није осуђен за ратни злочин, већ за подстрекавање на убиство тројице хрватских полицајаца, истичући да је оптужница против Дакића без икаквог основа.
Гранична полиција БиХ ухапсила је крајем маја Милета Дакића на прелазу Рача, приликом уласка у Србију на основу Интерполове потјернице коју је за њим расписала Хрватска.
Дакић је у Хрватској осуђен на 20 година затвора због наводног ратног злочина - убиства три хрватска полицајаца у општини Крњак, на подручју Карловца августа 1991. године.
Дакићев адвокат из Бањалуке Слободан Перић рекао је раније Срни да је обавеза хрватских власти да обнове поступак.
Миле Дакић је био директор Народног свеучилишта у Карловцу, а 1963. године директор Меморијалног парка "Петрова гора" и на тој функцији је био све до 1991. године.
Када је деведесетих година уведено вишестраначје, Дакић формира Југословенску самосталну демократску странку, јер је био убијеђен да ће тадашња Југославија да опстане. Током рата био је предсједник Комисије за нестала лица, геноцид и ратне злочине и то је била његова функција током рата.
Послије истјеривања у акцији "Олуја" 1995. године Дакић постаје предсједник једног избјегличког удружења на чијем је челу био све до хапшења.
Као дијете Дакић је био свједок звјерстава која су починиле усташе током стварања обруча око ослобођене територије на Петровој Гори 1942. године, што је често помињао у својим дјелима.

 

Извор: срна

Назад