Датум и вријеме објављивања: 22.1.2012 16:10

НЕЋЕ БИТИ МНОГО ИЗБЈЕГЛИХ СРБА КОЈИ ЋЕ ИЗАЋИ НА РЕФЕРЕНДУМ

budimir

БЕОГРАД, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир рекао је да, према његовим сазнањима, неће бити велики број избјеглих Срба из Хрватске који ће на гласачким мјестима у Србији изаћи на хрватски референдуму за улазак у ЕУ, јер Загреб није ни показао интерес за њих.

        "Не знамо због чега, јер ми смо исто држављани Хрватске, иако смо спрске националности", рекао је Будимир за СРНУ и РТРС.

        Он је напоменуо да су избјегличка удружења годину дана водила акцију потписивања петиције како би се скренула пажња ЕУ да, прије него што Хрватска буде примљена у чланство, испуни очекивања избјеглица и врати њихова одузета права, али, нажалост, то се није десило.

        "Ми се заиста надамо, и неки нови вјетрови који долазе из Хрватске послије промјене власти указују да би се могло очекивати да неки од избјегличких проблема из петиције буду ријешени", навео је Будимир.

        Он је додао да избјеглим Србима посебно даје наду изјава хрватског вице-премијера Невена Мимица о компензацији станарских права.

        У петицији више од 100 избјегличких удружења тражи се правично и трајно рјешавање имовинских, станарских, стечених, статусних и других права избјеглих и прогнаних лица и других грађана Србије који су поријеклом или имају имовинске интересе у Хрватској.

        У Хрватској се данас одржава референдум на којем се грађани изјашњавају о приступању ЕУ са којом је Хрватска преговарала од октобра 2005. до 30. јуна прошле године када су закључени приступни преговори и потписан Приступни уговор.

        Ако грађани одлуче да гласају за ЕУ, Хрватска ће 1. јула 2013. године постати пуноправна чланица Уније након што хрватски Сабор и парламенти 27 држава чланица ратификују Приступни уговор. За одлуку о удруживању Хрватске са ЕУ потребно је да од укупног броја бирача који приступе референдуму најмање 50 одсто плус један бирач гласају заокруживањем одговора "за".


Извор: срна


Назад