Датум и вријеме објављивања: 24.9.2012 14:07

Крајишки ликовни салон у Галерији Музеја жељезница Србије

Asocijacija

Удружење Срба из Хрватске заједно са Завичајним клубом „Книнска крајина“, СКД „Зора" Книн – Београд и Удружењем грађана Крајине „Зора“ из Крагујевца и ове године организују 13(26) Крајишки ликовни салон. Салон ће бити отворен у уторак, 2. октобра 2012. године у 19 часова у Галерији Музеја жаљезница Србије у Београду (Немањина 6).

Ова већ традиционална манифестација одржава се сваке године и даје преглед једногодишње умјетничке сцене, како у самој престолници тако и у мјестима у којима се Салон одржава. Салон представља наставак Книнског ликовног салона који се до прогона Срба из Хрватске одржавао у Книну. Свих ових година за вријеме избјеглиштва ова културна манифестација помогла је многима да кроз ликовни израз призову завичај и сачувају га од заборава. Посебан печат салону дају радови оних умјетника који редовно учествују у раду Умјетничког братства манастира Крка које је  обиљежило 20-цу свог дјеловања.

За овогодишњи  салон своје радове доставило је 70 умјетника који нису ограничени својим занимањем, годиштем, темом и техником,  већ само квалитетом, па је присутна изузетна разноврсност и сваки рад прича своју причу изражену уљем, акварелом, цртежом, графиком, фотографијом, причу представљену у камену, дрвету, бронзи, теракоти...

Салон више није везан само за територијални принцип него је отворен и према другима. Његов значај је и у томе што ће изложена дјела осим Београда моћи да види публика  у Панчеву, Вршцу, Крагујевцу и Ужицама. Салон ће бити отворен до 14. октобра 2012. године када је планирано да се приликом затварања одржи пригодан  културно - умјетнички програм којим се жели обиљежити  Крсна слава Града Книна - Покров Пресвете Богородице.

Генерални секретар Удружења

Милојко Будимир, проф.

Београд, 21.9.2012. 

 

Назад