Датум и вријеме објављивања: 10.6.2011 9:21

ДАНИ КРАЈИШКЕ КУЛТУРЕ ОД СПАСОВДАНА ДО ВИДОВДАНА

Udruženje Srba iz Hrvatske

УДРУЖЕЊЕ СРБА ИЗ ХРВАТСКЕ,  БЕОГРАД

ASSOCIATION OF SERBS FROM CROATIA

Дечанска 8/IV, Тел/факс: 011 3231-994; PIB: 101987544

е-mil: asocijacija.izbjeglica @gmail.com


У Србији је у току традиционална манифестација „Дани Крајишке културе од Спасовдана до Видовдана“. Ова манифестација одржава се  у организацији Српског културног друштва „Зора“ Книн-Београд и Удружења Срба из Хрватске. Овогодишња манифестација започела је у суботу, 28. маја о. г. код манастира Крушедол на Фрушкој Гори парастосом за све погинуле у ратовима од 1990. до 1999. године и пригодним културно-умјетничким програмом.

Други фестивал фолклора Срба са западне стране Дрине у организацији КУД-а „Крајина“ одржан је у суботу, 4. јуна 2011. године у установи културе „Вук Караџић“ у Београду. У програму је учествовало девет КУД-а из Србије, Републике Српске и Словеније.

 

У оквиру ове манифестације планирају се  слиједећи програми и промоције:

-          у петак, 17. јуна у 18 сати у општини Нови Београд промоција трилогије Милана ВоркапићаИзмаглица под Капелом“. На промоцији ће говорити: Данко Перић, Душан Ђаковић, Миле Боснић и аутор.

-          у недељу, 19. јуна у цркви Светог Саве на Врачару са почетком у 9 сати одржаће се литургија и парастос поводом 70-це страдања Срба у Јадовну и другим јамама на Велебиту у Лици.

у 11 сати у Парохијском дому на Врачару одржаће се промоција књиге Душана ЂаковићаЈадовничка жмижда“. На промоцији ће говорити: проф. др Смиља Аврамов, проф. др Милан Лазић, др Никола Жутић и др Душко Бабић.

-          У среду, 22. јуна у 19 сати у Удружењу књижевника Србије (Француска 7) одржаће се трибина о ОЈКАЧИ – традиционалном начину пјевања код Срба која је регистрована код УНЕСКО као хрватска  нематеријална културна баштина. Организатор трибине је пјесник Ненад Грујичић, директор „Бранкова кола“ из Сремских Карловаца.

-          У петак, 24. јуна у 19 сати у Етнографском музеју одржаће се традиционални програм „ЗВУЦИ ЗАВИЧАЈА“. У програму учествује више изворних пјевачких група и избјегли пјесници родом из Крајине и Хрватске. Ове године за заслуге на плану очувања и јачања културног идентитета СКД „Зора“ додјелиће Сребрни прстен Умјетничког братства манастира Крка господину Ради Матијашу.

-          У суботу, 25. јуна у 19 сати у Батајници (Ресторан „Врело“ – ул. Далматинске Загоре 1Ц) биће одржана промоција књиге Милорада Курајице „Доситеј Обрадовић у Далмацији“.

 

Београд, јун 2011.                                                   Организатори: -  Удружење Срба из Хрватске

                                                                                         -  СКД „Зора“ Книн- Београд

Назад