fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zurof: Proglašenje Stepinca za sveca užasna greška

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/zurof.jpg

Direktor Centra „Simon Vizental” u Jerusalimu doktor Efraim Zurof, u specijalnom razgovoru za Radio Republike Srpske o namjeri da Katolička crkva proglasi Alojzija Stepinca za sveca, istakao je da bi takva odluka donijela mnogo tuge Jevrejima, Srbima i Romima, kao i antifašistima.

“To je je užasna greška. To je uvreda za sve koji su bili žrtve ustaša, za sve koji su tragično završili u NDH“, kazao je Zurof.

On je istakao da žrtve odavno nisu među nama, ali njihovi članovi porodice, najbliži, njihovi prijatelji i svi koji poznaju istoriju, znaju da je ova odluka potpuno pogrešna.

Lovac na naciste smatra da ovakve stvari otežavaju dokazivanje istine o Drugom svjetskom ratu u Hrvatskoj. Štaviše, ovakvim se odlukama, kaže, umanjuju strahote holokausta i uloga ustaša u njemu.

Odgovarajući na pitanje ko je nadležan i ko bi sve trebalo da digne svoj glas protiv ove namjere Katoličke crkve, Zurof je rekao kako je očigledno da pojedini ljudi u Hrvatskoj pokušavaju preduzeti određene korake po tom pitanju. Međutim, dodaje Zurof, odluka je na Vatikanu.

On je naglasio da bi svi pokušaji da se to spriječi trebalo da budu upućeni crkvi u Vatikanu i papi Franji direktno koji bi, možda, kada bi imao tačne informacije o zločinima ustaša i uloge Stepinca u NDH mogao uticati na tu odluku.

Efraim Zurof smatra da bi na kraju trebalo ubijediti Katoličku crkvu da Alojzija Stepinca ne proglasi svetim.

Piše: R. Karanović

Izvor: RTRS

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: