Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zurof: Nagrada Sedlaru uvreda za sve žrtve

Centar „Simon Vizental“ pozvao je odbornike zagrebačke skupštine da odbace prijedlog da se nagrada Grada Zagreba dodijeli režiseru Jakovu Sedlaru, jer on svojim filmom „Jasenovac-istina“ umanjuje ustaške zločine u zloglasnom koncentracionom logoru Jasenovac.

efraim-zurof.jpg
Direktor Centra „Simon Vizental“
Efraim Zurof

Iz Centra upozoravaju da Sedlarovi pokušaji da smanji broj nevinih Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista koje su ustaše ubile u Jasenovcu predstavljaju uvredu za sve žrtve i razlog za žestoku kritiku, a ne nagrade.

U pismu zagrebačkim odbornicima, koji će sutra odlučivati o dodjeli nagrade, ovaj centar izražava snažno protivljenje počastima koje bi trebalo da budu dodijeljene Sedlaru, koji pokušava da iskrivi istoriju Drugog svjetskog rata i Holokausta, prenose hrvatski mediji.

„U filmu `Jasenovac – istina`, Sedlar na nečuven način pokušava ponovo da piše istoriju Nezavisne Države Hrvatske, te da poriče užasne zločine koji su počinjeni u koncentracionom logoru Jasenovac“, navodi se u pismu koje je potpisao direktor Centra Efraim Zurof.

On dodaje da Sedlarov rad „pripada kanti za smeće hrvatske istorije i ne zaslužuje nikakve pohvale ili priznanja“.

I predstavnici jevrejske i srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj smatraju da režiseru Jakovu Sedlaru ne bi trebalo da bude dodijeljena nagrada Grada Zagreba zbog njegovog glasnog, upornog i duboko istorijskog revizionizma.

Predstavnici ovih nacionalnih manjina tvrde da su Sedlarovi revizionistički stavovi naročito prisutni u njegovom prošlogodišnjem filmu „Jasenovac – istina“ koji je izazvao zgražavanje domaće i međunarodne javnosti.

Antifašistička liga Hrvatske upozorila je danas da bi dodjela nagrade Grada Zagreba Sedlaru, protiv kojeg su prošle godine podnijeli krivičnu prijavu zbog poricanja genocida u Jasenovcu, bila neviđena sramota za grad.

Antifašisti podsjećaju da je prijava protiv Sedlara podnesena zbog flagrantnih falsifikata i laži iznesenih u njegovom dokumentarnom Filmu „Jasenovac-istina“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Antifašisti Hrvatske: Nagrada Sedlaru – sramota za Zagreb

Zurof: Evropa ne sme da ćuti na ustaštvo | Jadovno 1941.

Zurof: Stepinac ne može biti ni svetac ni heroj | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: