fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Зуроф ипак говори

racija.jpg

Нови Сад – Директор Центра „Симон Визентал“ у Јерусалиму Ефраим Зуроф заjедно ће с патриjархом Иринеjем говорити на обележавању годишњице Новосадске рациjе.

На помен жртвама Новосадске рациjе, коjи ће бити одржан 23. jануара на Кеjу жртава рациjе краj споменика „Породица“, Зуроф долази „с позивом рабина и моjим и учествоваће у програму“, рекао jе владика Иринеj на конференциjи за новинаре.

То што ће тих дана Зуроф бити гост градоначелника Игора Павличића и што jе у добрим и приjатељским односима са градоначелником „никоме не може да смета и нема никакве везе са нашим овдашњим неспоразумима, коjих боље и да ниjе било“, истакао jе епископ Иринеj.

Поводомсаопшт ења, коjе jе поjединим медиjима претходног дана прослеђено у име Јевреjске општине с потписом Бориса Копиловића као председника те заjеднице, епископ Иринеj jе рекао да оно не представља став новосадске Јевреjске општине и да jе „подметнуто као jедна врста кукавичjег jаjета“.

Саопштење у коме jе, између осталог, изражено жаљење што jе Епархиjа бачка истакла да неће Зуроф дозволити да се обрати на комеморациjи, послао jе човек коjи не само да ниjе председник новосадске Јевреjске општине, него нема ни овлашћења да говори о томе у њено име, рекао jе Иринеj.

Владика бачки jе поново одбацио саопштења градоначелника о томе да ће 23. jануара, у подне, бити одржан заjеднички помен жртвама Новосадске рациjе са представницима Града, jер jе, како jе рекао, раниjе самовољно укинут одбор за обележавање тог догађаjа и тако покушано да се обележавање
Рациjе претвори у нечиjу индивидуалну или колективну политичку промоциjу.

Јевреjска општина Нови Сад jе претходно изразила жаљење што се Епархиjа бачка противи могућности да на помену жртвама Новосадске рациjе говори и директор Центра „Симон Визентал“ из Јерусалима Ефраим Зуроф.

У саопштењу jе потврђено да су представници епархиjе Јевреjскоj општини у више наврата саопштили да неће дозволити да Зуроф говори, jер он у Нови Сад долази на позив градских власти.

„Ефраим Зуроф jе човек коjи на глобалном нивоу представља живи симбол борбе против нацизма. Он jе често, баш у Новом Саду, ширио поруку љубави ис његовим грађанима делио бол и борио се за процесуирање преосталих ратних злочинаца“, наводи се у саопштењу Јевреjске општине.

Оцењуjе се да став бачке епархиjе ниjе у духу „заjедничких патњи братских народа, српског и jевреjског“ и изражава нада да ће бачки епископ Иринеj
„преиначити своjу одлуку о забрани обраћања Ефраима Зурофа“.

Ефраим Зуроф jе проглашен за почасног грађанина Новог Сада 2008. године, jер се залагао за то да бивши мађарски жандармериjски капетан Шандор
Кепиро буде осуђен због свог учешћа у Новосадскоj рациjи, jануара 1942.
године.

Извор: B92

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: