Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Zurof: Činjenice govore da se u Srebrenici nije dogodio genocid

Datum objave: ponedeljak, 9 maja, 2016
Veličina slova: A- A+

Direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof izjavio je da je njegovo poricanje da se u Srebrenici dogodio genocid u vezi sa činjenicom da se, koliko god ti događaji bili tragični, oni ne uklapaju u definiciju genocida, jer ako su djeca i žene bili pošteđeni, kao što jesu, onda to nije genocid.

Efraim Zurof Foto: telegraph
Efraim Zurof   Foto: telegraph

Zurof je u intervjuu za “Politiku”, reagujući na izjavu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da on kao “poricatelj genocida” nema moralno pravo da bude “arbitar hrvatske politike i odnosa u Hrvatskoj politici i javnom životu”, podvukao da on ne negira Srebrenicu, ali da se događaji vezani za nju ne mogu definisati kao genocid.

Govoreći o Jasenovcu u Hrvatskoj, Zurof je ocijenio da je očigledno da se hrvatski neofašisti trude da promijene istoriju Jasenovca.

“To je stoprocentno očito, ali treba više od jednog vijenca da bi uspjeli u toj namjeri”, rekao je Zurof, aludirajući na to što je direktor Spomen- centra Jasenovac Nataša Jovičić dozvolila da se pred spomenik položi vijenac “svim žrtvama logora od 1941. do 1951. godine”, na što je on odmah i oštro reagovao.

On je podvukao da je istorija logora Jasenovac dobro dokumentovana i da će se mnogi Hrvati boriti protiv takvih pokušaja da se falsifikuje istorija Jasenovca.

“Planiram da sa Centrom `Simon Vizental` i drugim institucijama podržim te njihove napore. I srpske institutucije trebalo bi da se priključe tome”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, na hrvatskoj političkoj sceni aktuelan je proces istorijskog revizionizma, a kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca uklopila bi se u taj obrazac.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Zurof: Hrvatska je samo vrh ledenog brijega | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top