fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zurof: Činjenice govore da se u Srebrenici nije dogodio genocid

Direktor Centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof izjavio je da je njegovo poricanje da se u Srebrenici dogodio genocid u vezi sa činjenicom da se, koliko god ti događaji bili tragični, oni ne uklapaju u definiciju genocida, jer ako su djeca i žene bili pošteđeni, kao što jesu, onda to nije genocid.

Efraim Zurof Foto: telegraph
Efraim Zurof   Foto: telegraph

Zurof je u intervjuu za „Politiku“, reagujući na izjavu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da on kao „poricatelj genocida“ nema moralno pravo da bude „arbitar hrvatske politike i odnosa u Hrvatskoj politici i javnom životu“, podvukao da on ne negira Srebrenicu, ali da se događaji vezani za nju ne mogu definisati kao genocid.

Govoreći o Jasenovcu u Hrvatskoj, Zurof je ocijenio da je očigledno da se hrvatski neofašisti trude da promijene istoriju Jasenovca.

„To je stoprocentno očito, ali treba više od jednog vijenca da bi uspjeli u toj namjeri“, rekao je Zurof, aludirajući na to što je direktor Spomen- centra Jasenovac Nataša Jovičić dozvolila da se pred spomenik položi vijenac „svim žrtvama logora od 1941. do 1951. godine“, na što je on odmah i oštro reagovao.

On je podvukao da je istorija logora Jasenovac dobro dokumentovana i da će se mnogi Hrvati boriti protiv takvih pokušaja da se falsifikuje istorija Jasenovca.

„Planiram da sa Centrom `Simon Vizental` i drugim institucijama podržim te njihove napore. I srpske institutucije trebalo bi da se priključe tome“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, na hrvatskoj političkoj sceni aktuelan je proces istorijskog revizionizma, a kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca uklopila bi se u taj obrazac.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Zurof: Hrvatska je samo vrh ledenog brijega | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: