fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Žrtve „Silosa“ i dalje čekaju pravdu

Sekretar Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale izjavio je da logoraši i članovi porodica onih koji su preminuli očekuju da će do sredine godine konačno biti završen proces u predmetu „Silos“, koji se od 2011. godine vodi u Sudu BiH.

Sekretar Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale.
Sekretar Udruženja logoraša regije Birač
Vinko Lale Foto: SRNA

On je rekao novinarima da se nada da će žrtve tortura u logoru „Silos“ kod Hadžića doživjeti određenu satisfakciju izricanjem pravične presude osmorici optuženih u ovom predmetu.

Lale je, povodom današnjeg završetka glavnog prvostepenog pretresa u tom predmetu, naveo da su za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika optuženi Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember.

„Poznato nam je da je ovaj predmet obiman i jedan od najkomplikovanijih koji se vodi u Sudu BiH u proteklih 20 godina, ali se nadamo da će taj sud, cijeneći sve okolnosti i uložene materijalne dokaze, ubrzo donijeti pravičnu presudu, i da će preživjele žrtve mučenja napokon, nakon 22 godine, dočekati pravdu i kaznu za zločince koji su ih tukli, zlostavljali i iživljavali se nad njima na razne monstruozne načine“, istakao je Lale.

On je naglasio da je istraga trajala predugo, iako je obuhvatila događaje u tri logora koji su formirani u Tarčinu i Pazariću, a u kojima je tokom četiri godine bilo 700 Srba.

Lale je ocijenio korektnim dosadašnji odnos tužilaca BiH i rukovodstva ovog udruženja, koje u Bratuncu okuplja i bivše logoraše „Silosa“.

„Obezbijedili smo podršku inspektorima u istražnom postupku, a kontakti sa tužiocem bili su gotovo svakodnevni. Iz naše baze podataka dali smo 360 materijalnih dokaza i obezbijedili kontakte sa velikim brojem oštećenih“, rekao je Lale, koji je pohvalio saradnju sa postupajućim tužiocem Zoricom Đurđević i njenim prethodnikom Miroslavom Pogačnikom.

Uzimajući u obzir da je priloženo nekoliko hiljada materijalnih dokaza od kojih je 1.400 ušlo u proces, te da su neki bivši logoraši potresno svjedočili po nekoliko dana i da se u procesu koristio i video-link za svjedočenja iz SAD i Australije, Lale je dodao da su žrtve torture u „Silosu“ oštećene i zbog toga što je javni pretres trajao dugo.

„Svi koji smo bili u tom logoru oštećeni smo zbog dugog trajanja sudskog procesa, a mnogi svjedoci su umrli ne dočekavši pravdu“, naveo je Lale i izrazio žaljenje što su neki svjedoci promijenili iskaze tokom procesa.

Ukazujući na važnost ovog predmeta, on kaže da je „Silos“ otvorio mogućnosti i prostor za druge predmete koji su proizašli iz njega.

„Već je aktuelan predmet `Krstić` koji se vodi u Kantonalnom sudu u Sarajevu za strijeljanje Krstića, Goluba i Varagića, a treba da ih bude još“, istakao je Lale.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Stevo Vito svjedočio o fizičkom maltretiranju u logoru „Silos“

U logoru „Silos” ispitivana je ljudska izdržljivost | Jadovno …

Formiranje logora (za Srbe) – Đorđe Šuvajlo „1355 dana“ (3 …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: