fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Znatan broj Srba nestao iz Karlovca, ali život se obnavlja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je znatan broj Srba nakon rata i raspada bivše Jugoslavije nestao iz Karlovca, ali da se život u tom gradu obnavlja u mjeri u kojoj je to moguće.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio Saborni hram Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Eparhiji gornjokarlovačkoj. Tom prilikom prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji u pomenutom hramu, koju je povodom krsne slave Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima služio episkop bihaćko-petrovački Sergije.
Predsjednik Dodik posjetio Eparhiju
gornjokarkovačku Foto: SRNA

Podsjećajući da je Saborni hram Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog bio srušen, Dodik je rekao novinarima da se u Karlovcu obnavlja crkveni i parohijski život, te da je u taj grad danas došao da podrži Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju gornjokarlovačku, u kojoj se slavi krsna slava Sveti Trifun.

„Došao sam na poziv Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima kako bih sa sveštenstvom i vjernicima podijelio taj važan trenutak. Ovdje sam da budem s njima, da ih ohrabrim i da vidimo na koji način im možemo pomoći“, rekao je Dodik, koji je danas u Karlovcu posjetio Saborni hram Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Eparhiji gornjokarlovačkoj.

Predsjednik Srpske je tom prilikom prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji u pomenutom hramu, koju je povodom krsne slave Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima služio episkop bihaćko-petrovački Sergije.

„Zahvalio bih predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku zbog njegovog prisustva koje mnogo znači ovdašnjim Srbima. To je ohrabrenje i podrška da istraju na svojim ognjištima, mole se Bogu i ispovijedaju pravoslavlje“, rekao je episkop Gerasim u obraćanju vjernom narodu.

On je predsjedniku Srpske uručio ikonu Gospoda Isusa Hrista i rekao da je ona namijenjena državnicima.

Liturgiji su prisustvovali i predstavnici Vlade Srbije, brojno sveštenstvo, Srbi iz Karlovca i gosti.

Nakon bogosluženja upriličeno je kraće druženje u vladičanskom dvoru karlovačkog Sabornog hrama, nakon čega su zvanice otišle na svečani ručak u konaku pravoslavnog manastira Bogorodice Trojeručice, u mjestu Donji Budački.

Protonamjesnik Predrag Sušić rekao je da je u Karlovcu prije rata bilo 52 odsto srpskog stanovništva, a danas oko 10.000.

„Iz nekih razloga, najvjerovatnije straha i preživljenih negativnosti tokom rata, u našu pravoslavnu crkvu dolazi 50 porodica ili oko 400 stanovnika. Nešto bolje je u okolini Karlovca, na Kordunu, gdje su Srbi većina. U opštini Krnjak je načelnik Srbin i tu je narod slobodniji u ispovijedanju pravoslavne vjere i čuvanju običaja“, rekao je Sušić.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Čuvati tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: