Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Znamo šta slavimo i šta branimo

Datum objave: subota, 9 januara, 2021
Veličina slova: A- A+

SNP – Izbor je naš danas je, 09. januara 2021. godine, osamnaestu godinu za redom proslavio Dan Republike Srpske. Velika kolona vozila  prošla je banjalučkim ulicama i uz prikladnu muziku, koja se čula sa razglasa unijela radost u srca Banjalučana.

Banja Luka, 09. januara 2021. godine

Srpska je naša potreba i iznuđeni odgovor da se srpskom narodu ne ponove Jasenovac, Jadovno, Šušnjar.., što je bilo u najavi devedesetih godina prilikom razbijanja Jugoslavije. Zbog toga je današnji događaj nosio poruku „Znamo šta slavimo. Srećan Deveti januar. Znamo šta branimo“.

Ova proslava je i prilika da se prisjetimo 28.000 srpskih boraca koji su ugrađeni u temelje Republike Srpske kao i svih drugih civila – neka je njima vječna slava i hvala.

Današnja poruka jeste da će srpski narod sa ponosom čuvati Srpsku i sa dostojanstvom  kao u naslijeđe ostaviti je svojim potomcima  da je vole, a ona, Republika Srpska jeste i biće garant zaštite interesa srpskog naroda i svakog pojedinca u njoj.

Srpski narod zna da Srpska nije genocidna tvorevina. Prva pojedinačna žrtva u ratu u BiH bio je srpski svat na Baščaršiji, a prvi masovni zločin bio je u Kravicama nad Srbima. Dvije najsnažnije poruke prije početka rata u BiH bile su od Alije Izetbegovića „Žrtvovaću mir za nezavisnu BiH“, i od dr Radovana Karadžića „Niko nema pravo povesti građanski rat“.

Bilo bi značajno istražiti ko i na kom području je poginuo.  Mnogi Srbi ginuli su na svom ognjištu, u svom selu, gradu. A od presudnog značaja bi bilo da se dođe do istine u kom političkom ambijentu, ko je inspirisao, naredio i počinio teški ratni zločin nad Muslimanima – Bošnjacima jula mjeseca 1995, kao što treba i iznijeti istinu o Prvoj Srebrenici u kojojoj je u njenom širem području do 1995. (do Druge Srebrenice) ubijeno više od 2.500 Srba.

Jedino Istina o razbijanju Jugoslavije i ratu u BiH oslobodiće naše narode na način da će osjećati i krivicu i praštanje.

Neka je svima, ko voli Republiku Srpsku, srećan njen Dan i Krsna slava Sveti Arhiđakon Stefan.

Banja Luka,  09.01.2021.     

Dane Čanković

Predsjednik SNP – Izbor je naš

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top