fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Žmurke

Od 31. marta u terminu od 21 čas, RTS 1 premijerno počinje da prikazuje seriju Žmurke, autorski projekat proslavljenog reditelja Miše Radivojevića („Bube u glavi“, „Dečko koji obećava“, „Una“, „Kako su me ukrali Nemci“), koji u maniru svetske kinematografije svoju umetničku veštinu prenosi i na male ekrane.

RTS u saradnji sa Adrenalin produkcijom, prateći svetske trendove kreiranja sadržaja od strane priznatih filmskih autora, donosi seriju epohe, koja će nas voditi kroz završetak rata i život u balkanskoj varošici u očekivanju pobede saveznika u Drugom svetskom ratu.

Serija Žmurke predstavlja intimnu, autobiografsku i antiratnu priču iz detinjstva Miše Radivojevića i njegovih drugara u malom mestu u Srbiji. Žmurke su serija sa decom, ali namenjena pre svega odraslima. Serija govori o deci u ratu, ali je usmerena ka tome šta bi odrasli mogli da nauče iz njhovog pogleda.

U seriji od šest epizoda ispričane su dirljive, uzbudljive i tragične priče kroz vizuru dece. Sva surovost sveta prikazana je kroz turbulencije u tek oslobođenom malom gradu, gde deca nisu imala isti tretman, iako nisu bila odgovorna za grehe ili uspehe roditelja.

Tema Žmurki nije tipična samo za period koji obrađuje serija, već je ona vezana i za sudbinu dece savremenog sveta u kome živimo, gde desetine, stotine miliona ljudi u potrazi za srećom ne pitaju i ne osluškuju vlastitu decu, šta je za njih sreća, šta je za njih „pravda“ ili „krivda“.

U seriji glume:
Milan Marić, Jasna Đuričić, Aleksandar Berček, Milica Zarić, Jelena Đokić, Marta Bjelica, Boris Isaković, Svetozar Cvetković, Miša Janketić, Igor Benčina, Aljoša Vučković , Milica Gojković, Jovana Stojiljković, Rada Đuričin, Vjera Mujović, Nikola Vujović, Brako Cvejić, Isidora Minić, Andrej Pipović, Vladislava Đorđević, Aljoša Đidić, Olivera Viktorović, Marko Jeremić, Bane Jevtić, Marko Mudrić, Dragan Nikolić, Marko Joksimović, Milutin Jevđenijević, Gordana Đokić, Ljubomir Todorović, Slaviša Ivanović, Nenad Ćirić, Mladen Nelević, Dubravka Kovjanić, Rade Veselinović, Matea Milosavljević, Danica Zdravković.

 

U ulozi dece:
Vuk Janošević, Klara Cvetković, Svetislav Maksimović, Filip Cvetković, Rastko Radovanović, Katarina Ivanov, Franko Bačić, Srba Rečković, Uroš Marković, Pavle Korać

Firga i Tufe, prva epizoda

Oko velikog debla starog hrasta na umoru, na prostranom trgu malog mesta deca igraju žmurke. Rat je nedavno završen, a njegove posledice, žrtve i podele su vidljive. Među decom u igri izdvajaju se dva dečaka: Firga i Tufe. Firga, dečak, onaj je koji nikada ne traži nevolju, on je stvara. Čeprkajući po zaostaloj municiji ostao je bez jednog oka. Od tada svet vidi upola slabije, ali ga oseća duplo dublje. Tufe je njegov slabašni drug sakriven iza stakala svojih velikih naočara. Tufetov otac ga često vozi na biciklu koje popravlja. Svoj posao je radio i za vreme okupacije. Mladi Oznaš Srd ne dozvoljava da se to olako zaboravi.

 

Režija: Miloš Radivojević

Uloge: Milan Marić, Aleksandar Berček, Milica Zarić, Nikola Vujović, Miša Janketić, Boris Isaković, Svetozar Cvetković, Jelena Đokić, Branko Cvejić, Rastko Radovanović, Svetislav Maksimović…

Izvor: RTS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: