Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zloupotreba antisrpskog raspoloženja u Hrvatskoj

Datum objave: petak, 1 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Inicijativa „Narod odlučuje” na ulicama Zagreba tražila podršku za ustavne promene koje bi zastupnicima nacionalnih manjina u Saboru uskratile pravo da glasaju za vladu i budžet

Tvrde da su skupili 390.000 potpisa: Inicijativa „Narod odlučuje” (Foto Beta)
Tvrde da su skupili 390.000 potpisa: Inicijativa „Narod odlučuje” (Foto Beta)

Iako su već proglasili „pobedu” i uspeh referenduma, predstavnici Inicijative „Narod odlučuje”, koji su proteklih dve nedelje na ulicama Zagreba tražili podršku za ustavne promene koje bi manjinskim zastupnicima u Saboru uskratile pravo da glasaju za vladu i budžet, danas će i zvanično saopštiti koliko su potpisa prikupili. Kako je na „Tviteru” napisao koordinator inicijative, inače javnosti do sada malo poznati, Zvonimir Troskot, njihov predlog je podržalo 390.000 ljudi. Ukoliko potpisi budu validni, to je više od deset odsto biračkog tela koliko je inače neophodno za uspeh referenduma.

Ova inicijativa je izazvala podele u tamošnjoj javnosti i uznemirenje pripadnike manjina, pre svega srpske. Predstavnici vladajućeg bloka predvođeni HDZ-om su protiv ovakvog ograničavanja prava manjina kao i jedan deo opozicije i nevladinih organizacija. Drugi, poput opozicionog Mosta i Živog zida, kao i pojedini saborski zastupnici kao što je Zlatko Hasanbegović i desničari bliski Katoličkoj crkvi su podržali referendum.

„Većina stranaka se suprotivila tom zahtevu za smanjivanje prava manjina kao i uopšte toj vrsti referendumskih inicijativa kojima se ograničavaju ljudska, manjinska prava i međunarodni ugovori. Postoji čak inicijativa o promeni ustava koju je potpisalo 50 zastupnika, dakle jedna trećina, koji traže da Sabor donese izmene ustava po kojima se neće moći raspisivati referendum koji se tiče temeljnih ustavnih vrednosti kao što su ljudska i manjinska prava. Naime, postoje mišljenja da je naš zakon o referendumu vrlo loš. Jer vi praktično možete skupiti 374.000 potpisa, a onda na referendum može izaći sto ljudi i onda je to volja naroda”, kaže za „Politiku” Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća i saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke.

Ukoliko se pokaže da imaju neophodan broj validnih potpisa, kako objašnjava Pupovac, sledeći korak predstavnika inicijative je da te potpise dostave Ministarstvu uprave na proveru. I ukoliko i ono potvrdi da su potpisi valjani, predlog ide Saboru, a tamo se ocenjuje da li su predložena referendumska pitanja u skladu sa ustavom ili nisu. Ukoliko bi Sabor rekao da nisu, onda se traži mišljenje Ustavnog suda. I na kraju, sud svojim mišljenjem presuđuje da li će referendum biti održan.

Na pitanje ko stoji iza ovakve inicijative kojom se, osim zahteva za manjinsku diskriminaciju, tražilo da se na referendumu građani izjašnjavaju i o nekim drugim izmenama izbornog zakonodavstva, naš sagovornik kaže da je u pitanju niz nevladinih organizacija koje su bliske domaćim i međunarodnim crkvenim katoličkim krugovima. Ili su pak njihovi direktni eksponenti.

„Te nevladine organizacije su poslednjih pet-šest godina izrazito narasle i nastoje preuzeti sferu politike zajedno sa pojedinim biskupima hrvatske Katoličke crkvi, kao i delovima međunarodnih katoličkih organizacija. Njima se pridružuju desne političke stranke ili pak populisti kojima je svejedno koje su posledice tih inicijativa samo je važno da dobiju podršku”, kaže Pupovac.

On, takođe, naglašava da je svima jasno da je inicijativa antimanjinska i da cela kampanja nije išla toliko na reformu izbornog sistema koliko na stvaranje antimanjinske atmosfere, u prvom redu antisrpske. Ali takođe je, kaže Pupovac, bila usmerena i protiv predstavnika italijanske zajednice Furija Radina i njega lično.

„Reč je o zloupotrebi antimanjinskog, odnosno antisrpskog raspoloženja i animoziteta prema pojedinim predstavnicima manjina koji govore slobodno i kritički. Sasvim je jasno da je reč o pokušaju da ova vrsta krugova dođe do političkog uticaja i moći, a antimanjinsko raspoloženje im je glavna hrana kojom se koriste”, zaključuje Pupovac.

Kako piše „Slobodna Dalmacija”, ovih dana nije bilo moguće proći ulicama i trgovima, a da vas, bez pardona, aktivisti ne povuku za rukav, uz panično upozorenje: „Potpišite. Ovde se radi o opstanku Hrvata, budućnosti vaše dece.” Autor teksta se pita kako će ukidanje prava nacionalnim manjinama spasiti Hrvatsku od propasti i konstatuje da je to građa za političke anale.

Protiv inicijative ustala je i uticajna nevladina organizacija GONG koja je ocenila da je reč o novom nasrtaju na prava manjinskih grupa. Takvo ograničavanje je, kako kažu, u suprotnosti sa temeljnim načelom parlamentarizma koje zahteva jednak status i prava svih parlamentarnih zastupnika.

Autor: Jelena Cerovina

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Referendum u Hrvatskoj – da Srbe izbace iz Sabora

Gradonačelnik Rijeke: Hrvatska desnica traži stvaranje „čiste rase“

Srbi u hrvatskom Saboru gube pravo glasa? Šta se krije iza skandalozne inicijative za promenu izbornog zakona

Srbi i drugi „manjinci“ u Hrvatskoj ostaju bez prava da biraju vlast i budžet!?
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top