Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Srbi u hrvatskom Saboru gube pravo glasa? Šta se krije iza skandalozne inicijative za promenu izbornog zakona

Datum objave: utorak, 8 maja, 2018
Veličina slova: A- A+

Manjine moraju zastupati interese manjina, pa samim tim nemaju prava da odlučuju o formiranju Vlade i o tome ko će biti ministar, kažu inicijatori promene zakona

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

– Zastupnici nacionalnih manjina mogu odlučivati o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskog sabora, osim o poverenju Vladi i donošenju državnog proračuna – jedno je od pitanja za koje će Građanska inicijativa “Narod odlučuje” do 27. juna prikupljati potpise radi raspisivanja referenduma kojim se bore za promenu izbornog sistema u Hrvatskoj kojima se umanjuju prava poslanicima manjina. Posle ovoga postavlja se pitanje koliku opasnost ova inicijativa predstavlja po Srbe u Hrvatskoj i može li im biti oduzeto pravo glasa u Saboru, ukoliko dođe do referenduma?

Inicijativa “Narod odlučuje” zalaže se za to da građani “demokratskim izjašnjavanjem” prisile vlast na promenu izbornog sistema u Hrvatskoj, a to bi trebalo da obezbedi viši nivo odlučivanje birača o njihovim saborskim predstavnicima, veće učešće na izborima i smanjenje političke trgovine i korupcije.

Oni smatraju da manjine moraju zastupati interese manjina, pa samim tim nemaju prava da odlučuju o formiranju Vlade i o tome ko će biti ministar.

Građanska inicijativa traži odobrenje za promenu Ustava tako da se broj zastupnika u Saboru smanji na najviše 120, dok bi pripadnici nacionalnih manjina birali najviše šest, umesto sadašnjih osam zastupnika. Osim smanjenje broja zastupnika manjina u parlamentu, oni se zalažu za to da se osim na biračkom mestu omogući glasanje dopisnim ili elektroničkim putem, što bi omogućilo glasanje za više od 800.000 Hrvata iz dijaspore. Takođe, traže i da pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest, umesto sadašnjih osam zastupnika.

Foto: Tanjug/FAH
Foto: Tanjug/FAH

Birači bi imali mogućnost da osim glasa za listu, zaokruže imena tri kandidata sa te liste tako da se više nikome, bez obzira na mesto na listi, neće moći jamčiti ulazak u Sabor bez podrške birača.

Inicijativa “Narod odlučuje” nastala je kad se grupa protivnika Istanbulske konvencije, o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, odvojila i okrenula pitanju političkog sastava Sabora, a sve uz podršku vladajuće crkve. Zapravo, reč je o starom projektu Željke Markić, predsednice desničarske inicijative “U ime obitelji” koja je 2014. godine zajedno sa inicijativom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” već imala sličnu ideju, ali je ona odbijena zbog nedovoljnog broja prikupljenih potpisa.

Željka Markić -Printskrin: Youtube
Željka Markić -Printskrin: Youtube

Stručnjaci objašnjavaju da Ustav Republike Hrvatske strankama garantuje pravo da svaka stranka određuje svoje kandidate i njihova mesta na listama. S druge strane, pored liste sa potpisima, obavezno je dostaviti  detaljno objašnjenje i razloge za raspisivanje referenduma. Čak i u slučaju dovoljnog broja prikupljenih potpisa, poslednju reč daje Ustavni sud.

Miodrag Linta - Foto: Tanjug/Tanja Valič
Miodrag Linta – Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Saveza Srba iz regiona, Miodrag Linta,  za Telegraf.rs objašnjava da navedena ideja ne može nikako biti realizovana, jer to ne bi dozvolila Evropska unija.

– Hrvatska vlast ne sme da ukine pravo glasa srpskoj zajednici i manjinama, jer tako suštinski opstruiše sprovođenje Ustava i zakona koji Srbima daju određena prava – objasnio je on.

J.Nikolić ([email protected])

Izvor: TELEGRAF

Vezane vijesti:

Srbi i drugi „manjinci“ u Hrvatskoj ostaju bez prava da biraju vlast i budžet!?

Dejan Jović: Srbi u Hrvatskoj osuđeni na nestanak | Jadovno 1941.

Srbi u Hrvatskoj bez elementarnih prava | Jadovno 1941.

Pet ključnih pitanja za Srbe u Hrvatskoj danas | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top