Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Zločini u Brodu još bez kazne!

Datum objave: utorak, 27 marta, 2018
Veličina slova: A- A+

Ni posle 26 godina od masakra srpskih civila u selu Sijekovcu 1992. nema odgovornih. Dodik: Nama je jasno da u BiH nema pravde za Srbe, da je ima – neko bi odgovarao

Dodik polaže vence na spomen-ploču - Foto Vid Blagojević
Dodik polaže vence na spomen-ploču
– Foto Vid Blagojević

U Sijekovcu kod Broda juče je obeleženo 26 godina od stradanja nevinih srpskih civila, ali i zločina koji su počinile regularne hrvatske snage i paravojska muslimana, za koji niko do dan-danas nije odgovarao. Nama je jasno da u BiH nema pravde za Srbe, jer da je ima, do sada bi neko odgovarao za zločin koji je ovde učinjen. Ovo je egzaktan primer zločina nad nedužnim civilima, u kojem su ljudi napadnuti i ubijeni u svojim kućama. Ubijene su čitave porodice – rekao je predsednik RS Milorad Dodik u Sijekovcu posle polaganja venaca na spomen-ploču nedužno nastradalim civilima.

On je istakao da su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu nastradali civili koji su do tada slobodno živeli u svojim kućama, nisu nikoga dirali, a da tu nije bila nijedna srpska vojna ili paravojna jedinica.

– Ovde su vojnici ušli sa oružjem na nemoćno i nenaoružano stanovništvo, pobili ih, zapalili im kuće, i time pokazali šta Srbe čeka u ratu koji im je nametnut u BiH u uslovima kada su muslimani i Hrvati doneli odluku da BiH otcepe od tadašnje Jugoslavije, što Srbi nisu hteli – poručio je Dodik.

Naglasio je da je to jedan od prvih masovnih zločina u BiH, i da je nakon ubistva svata u Sarajevu to bila jasna poruka Srbima da se moraju organizovati.

Dodik je dodao da su Srbi 12. maja 1992. godine formirali Vojsku RS i branili svoja ognjišta da ne bi svi nastradali, kao što su u Sijekovcu nastradali Zečevići i druge porodice.

– BiH ne sme da bude srpska zabluda i da joj se daje snaga koju neki pokušavaju da joj daju – rekao je predsednik Srpske.

Prema njegovim rečima, Srpska je slobodna da u njoj žive i drugi narodi, ali Srpska je i odraz volje srpskog naroda, što će i ostati.

– Ne želimo nikoga da vređamo, i bez obzira na to što nas hrišćanska vera tome uči, veoma je teško oprostiti zločine koji su počinjeni na ovaj način, kada se ubijaju starci, deca, mladići, nenaoružani civili – istakao je Dodik.

On je poručio da se to ne može oprostiti, jer to nema veze sa ljudskošću i civilizacijom.

– Onaj ko skriva ovakve zločine, a BiH ih skriva, ne može da bude mesto u koje mi imamo poverenja – naglasio je Dodik.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, istakao je da je stradanje Srba u Brodu praktično bilo početak rata u BiH i trećeg stradanja Srba u prošlom veku.

Dodao je da je do devedesetih godina zločine nad Srbima vodio rimokatolički faktor, da bi se devedesetih godina pojavio i muslimanski faktor, koji je ojačao međunarodnim mehanizmom.

– Zahvaljujući volji naroda, politici i vojnom rukovodstvu, Srbi su se organizovali, i uz ogromne ljudske i materijalne žrtve stvorili RS, koja je naš institucionalni okvir u kojem jedino možemo opstati – poručio je Savanović.

Naglasio je da Srpska nema alternativu, i ukazao na licemerstvo međunarodne zajednice koja Srbe, koji su u 20. veku doživeli najveća stradanja, pokušava prikazati kao genocidan narod, a Srpsku kao genocidnu tvorevinu.

NAPADI NA CIVILE

Regularne snage Hrvatske, sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH, izvršile su stravične zločine 1992. u selu Sijekovac, zverski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, dece i staraca. U prvom ratnom zločinu na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devet osoba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević. Ubijeni su očevi sa dva, odnosno tri sina.

U Sijekovcu je tokom 1992. ubijeno 46 osoba, od kojih je najmlađa žrtva bio Drago Milošević (17), a najstarija Vaso Zečević (77). Zapaljeno je 15 kuća, kao i Crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije.

Autor: V. BLAGOJEVIĆ,S. MIŠLjENOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Dodik: 26 godina od zločina za koji niko nije odgovarao

Vladika Fotije: Sijekovački mučenici da budu u molitvama svih u Srpskoj

Počelo obilježavanje 26 godina od stradanja Srba

Sijekovac: Zločin bez kazne

Masakr u selu Sijekovcu

Sjećanje na Srbe ubijene u Sijekovcu (VIDEO/FOTO)

Savanović: Stradanje Srba u Brodu – početak rata u BiH
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top