Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zločini u Brodu još bez kazne!

Ni posle 26 godina od masakra srpskih civila u selu Sijekovcu 1992. nema odgovornih. Dodik: Nama je jasno da u BiH nema pravde za Srbe, da je ima – neko bi odgovarao

Dodik polaže vence na spomen-ploču - Foto Vid Blagojević
Dodik polaže vence na spomen-ploču
– Foto Vid Blagojević

U Sijekovcu kod Broda juče je obeleženo 26 godina od stradanja nevinih srpskih civila, ali i zločina koji su počinile regularne hrvatske snage i paravojska muslimana, za koji niko do dan-danas nije odgovarao. Nama je jasno da u BiH nema pravde za Srbe, jer da je ima, do sada bi neko odgovarao za zločin koji je ovde učinjen. Ovo je egzaktan primer zločina nad nedužnim civilima, u kojem su ljudi napadnuti i ubijeni u svojim kućama. Ubijene su čitave porodice – rekao je predsednik RS Milorad Dodik u Sijekovcu posle polaganja venaca na spomen-ploču nedužno nastradalim civilima.

On je istakao da su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu nastradali civili koji su do tada slobodno živeli u svojim kućama, nisu nikoga dirali, a da tu nije bila nijedna srpska vojna ili paravojna jedinica.

– Ovde su vojnici ušli sa oružjem na nemoćno i nenaoružano stanovništvo, pobili ih, zapalili im kuće, i time pokazali šta Srbe čeka u ratu koji im je nametnut u BiH u uslovima kada su muslimani i Hrvati doneli odluku da BiH otcepe od tadašnje Jugoslavije, što Srbi nisu hteli – poručio je Dodik.

Naglasio je da je to jedan od prvih masovnih zločina u BiH, i da je nakon ubistva svata u Sarajevu to bila jasna poruka Srbima da se moraju organizovati.

Dodik je dodao da su Srbi 12. maja 1992. godine formirali Vojsku RS i branili svoja ognjišta da ne bi svi nastradali, kao što su u Sijekovcu nastradali Zečevići i druge porodice.

– BiH ne sme da bude srpska zabluda i da joj se daje snaga koju neki pokušavaju da joj daju – rekao je predsednik Srpske.

Prema njegovim rečima, Srpska je slobodna da u njoj žive i drugi narodi, ali Srpska je i odraz volje srpskog naroda, što će i ostati.

– Ne želimo nikoga da vređamo, i bez obzira na to što nas hrišćanska vera tome uči, veoma je teško oprostiti zločine koji su počinjeni na ovaj način, kada se ubijaju starci, deca, mladići, nenaoružani civili – istakao je Dodik.

On je poručio da se to ne može oprostiti, jer to nema veze sa ljudskošću i civilizacijom.

– Onaj ko skriva ovakve zločine, a BiH ih skriva, ne može da bude mesto u koje mi imamo poverenja – naglasio je Dodik.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, istakao je da je stradanje Srba u Brodu praktično bilo početak rata u BiH i trećeg stradanja Srba u prošlom veku.

Dodao je da je do devedesetih godina zločine nad Srbima vodio rimokatolički faktor, da bi se devedesetih godina pojavio i muslimanski faktor, koji je ojačao međunarodnim mehanizmom.

– Zahvaljujući volji naroda, politici i vojnom rukovodstvu, Srbi su se organizovali, i uz ogromne ljudske i materijalne žrtve stvorili RS, koja je naš institucionalni okvir u kojem jedino možemo opstati – poručio je Savanović.

Naglasio je da Srpska nema alternativu, i ukazao na licemerstvo međunarodne zajednice koja Srbe, koji su u 20. veku doživeli najveća stradanja, pokušava prikazati kao genocidan narod, a Srpsku kao genocidnu tvorevinu.

NAPADI NA CIVILE

Regularne snage Hrvatske, sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH, izvršile su stravične zločine 1992. u selu Sijekovac, zverski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, dece i staraca. U prvom ratnom zločinu na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devet osoba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević. Ubijeni su očevi sa dva, odnosno tri sina.

U Sijekovcu je tokom 1992. ubijeno 46 osoba, od kojih je najmlađa žrtva bio Drago Milošević (17), a najstarija Vaso Zečević (77). Zapaljeno je 15 kuća, kao i Crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije.

Autor: V. BLAGOJEVIĆ,S. MIŠLjENOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Dodik: 26 godina od zločina za koji niko nije odgovarao

Vladika Fotije: Sijekovački mučenici da budu u molitvama svih u Srpskoj

Počelo obilježavanje 26 godina od stradanja Srba

Sijekovac: Zločin bez kazne

Masakr u selu Sijekovcu

Sjećanje na Srbe ubijene u Sijekovcu (VIDEO/FOTO)

Savanović: Stradanje Srba u Brodu – početak rata u BiH

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: