Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zločini nad Srbima na ozrensko-vozućkom ratištu-najbrutalniji

Datum objave: četvrtak, 1 septembra, 2016
Objavljeno u Ozren - Vozuća
Veličina slova: A- A+

Premještanje ostataka ubijenih Srba nije moglo biti djelo pojedinca, već sistema u FBiH, što znači da danas bošnjački političari znaju gdje se nalaze srpska tijela i na taj način čine još jedan zločin – prikrivanje, rekao je direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić.

Milorad Kojić
Milorad Kojić

“U prilog toj tvrdnji govori i da su 1997. godine nuđene informacije o nestalim licima na Ozrenu, a zauzvrat tražene informacije o nestalim Bošnjacima iz jula 1995. godine. Komisija Vlade Republike Srpske dala je 35 lokacija nestalih Bošnjaka u Podrinju, odnosno Srebrenici, a federalna vlast nikada nije dala informacije koje su obećali, što znači da su znali gdje su”, rekao je Kojić na današnjoj konferenciji za novinare Zavičajnog udruženja Vozućana povodom obilježavanja 21 godine od zločina nad Srbima tokom pada Vozuće 10. septembra 1995. godine.

On je istakao da zločini koji su činjeni na ozrensko-vozućkom ratištu spadaju u najbrutalnije zločine nad Srbima koji su činjeni na cijelom prostoru BiH i ukazao da niko do sada nije kažnjen, iako su protiv 40 lica ponuđeni dokazi.

Kojić je naveo da je u septembarskom egzodusu Srba sa Ozrena ubijeno 460 od 1.991 Srba, koliko ih je stradalo od 1991. do 1995. godine.

On je rekao da se od njih 412 vodilo kao nestalo, a danas se još traga za 129 takozvanih “sakrivenih lica”, odnosno njihovih ostataka koje su Bošnjaci premjestili iz primarnih grobnica.

“Sve informacije kojima raspolažemo idu u prilog tome da su Bošnjaci sakrivali nestala lica, odnosno tijela iz primarnih grobnica prebacivali u sekundarnu. Na lokacijama masovnih grobnica prilikom iskopavanja pronalaženi su skeletni ostaci – dijelovi ruku, glave, odjeće, što jasno ukazuje na premještanje tijela”, rekao je Kojić.

Jedan od ratnih komandanata 4. Ozrenske brigade Zoran Blagojević kaže da se preko Vozuće povlačilo srpsko stanovništvo protjerano iz Zenice, a razdvajala je dva korpusa takozvane Armije BiH.

Zato je, naveo je Blagojević, glavni štab takozvane Armije BiH donio 1995. godine odluku da protjera preostalo srpsko stanovništvo sa tog prostora.

“U toj ofanzivi 10. septembra 1995. godine, samo dvije lake pješadijske brigade od 3.500 boraca Republike Srpske, koji su branili svoje domove, napalo je 23.000 pripadnika takozvane Armije BiH u čijem sastavu je bio i odred ‘El mudžahedin’ pod komandom Abu Hamze, Ali Hamada i Abu Malog”, rekao je Blagojević.

Na taj dan protjerano je stanovništvo više od 30 srpskih sela sa prostora Vozuće, 1.920 prodica sa 7.680 članova, 459 pripadnika Vojske Republike Srpske je poginulo, a kao nestalo vodilo se njih 412, od kojih je identifikovano 283. Nestalim se vodi još 129 pripadnika Vojske Srpske.

“Iz ovih razloga obilježavamo 10. septembar i želimo da ukažemo na to šta se desilo živim zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske u mjestu Kesten, gdje je zarobljeno njih 50, kojima se izgubio svaki trag kada ih je 328. brdska brigada 3. korpusa predala odredu ‘El mudžahedin'”, rekao je Blagojević.

Tadašnji ratni zarobljenik Ninko Đurić podsjetio je da je suđenje komandantu 3. korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu u toku, te da je ovo prilika da se uputi apel pravosuđu BiH da se od Mahmuljina sazna gdje je sakriveno više od 100 srpskih boraca i civila, izmještenih iz 12 grobnica na Ozrenu i Vozući.

Na dan 10. septembra i u danima koji su slijedili prognano je i pobijeno kompletno srpsko stanovništvo na tom području.

Tim povodom Zavičajno udruženje Zavidovićana svakog 10. septembra organizuje Marš “Stazama egzodusa”, simboličnu kolonu nezaborava od crkve u Tumarama na Ozrenu do crkve Svetog Velikomučenika Grigorija u Stog-Vozući.

Centralni skup se održava u porti hrama, gdje je 1997. godine iz masovne grobnice ekshumirano 19 obezglavljenih tijela srpskih vojnika i civila.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Kojić: Institut za nestala lica BiH u funkciji bošnjačkog …

Kojić: Postoje saznanja o pritiscima na svjedoke u slučaju „Orić“

Kojić: Potrebna revizija posmrtnih ostataka u Srebrenici i …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top